EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Ръстът се забавя, инфлацията намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Ръстът се забавя, инфлацията намалява

mail16:12 | 03.11.2023прегледи 745 коментарикоментари 0


Френската икономика е нараснала с едва 0,1 на сто през третото тримесечие спрямо предходното, като растежът се е дължал най-вече на разходите на домакинствата. Това сочат най-новите предварителни данни на Националния статистически институт (Insee), предадоха световните агенции.

Потреблението на френските домакинства е отчело ръст с 0,7 на сто, докато отделни данни показват, че инфлационният натиск във Франция е продължил да намалява.

Държавните разходи са удвоили ръста си до 0,4 на сто.

"Повишаването на потреблението на домакинствата е добра новина. Той стимулира растежа (на икономиката - бел. р.) през третото тримесечие", каза финансовият министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс. Той препотвърди целта за увеличение на икономическото производство в страната с 1 на сто за цялата 2023 г.

Потребителските цени през октомври са се повишили с 4 на сто на годишна основа, както и с 0,1 на сто на месечна база. През септември годишната инфлация бе на ниво от 4,9 на сто.

Льо Мер също така коментира, че тенденциите за намаляване на инфлацията ще позволят на Франция да постигне целта си за растеж от 1,4 на сто през 2024 г.

Ръстът на френския брутен вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие е в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Същевременно оценката за ръста на икономиката на Франция през второто тримесечие бе ревизирана нагоре с 0,1 процентен пункт до 0,6 на сто.

Инфлацията в страната се забави през октомври, тъй като цените на енергията и храните продължиха да се понижават, показват още предварителните, хармонизирани данни.

Френските потребителски цени са се повишили с 4,5 на сто през октомври спрямо същия месец на 2022 г., след като регистрираха ръст с 5,7 на сто през септември.

Също така през третото тримесечие френският износ е намалял с 1,4 на сто, противно на ръста с 2,4 на сто тримесечие по-рано, допълва ДПА. Вносът е намалял с 0,5 на сто след увеличение с 2,5 на сто през второто тримесечие.

Международният валутен фонд прогнозира, че БВП на Франция ще нарасне с 1 на сто тази година.

Даннит показаха, че икономиката на Германия се е свила с 0,1 на сто през третото тримесечие, компенсирайки повишението също с толкова през предното тримесечие.

Насрещните ветрове пред Франция не са толкова силни, колкото в Германия, отчасти защото ефектите от затегнатата парична политика преминава към домакинствата по-бавно във Франция, както и защото френската промишленост е по-малко енергоемка, според икономиста на "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) Андрю Кънингам./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158