EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Франция: Реформа гарантира €1000 пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Реформа гарантира €1000 пенсия

mail17:25 | 14.12.2019прегледи 968 коментарикоментари 0


Новата универсална пенсионна система на френското правителство ще сложи край на специалните пенсионни режими, съществуващи досега, обяви премиерът Едуар Филип. Той представи проекта за реформа, предизвикал масови протести и стачки в страната, предаде "Ройтерс". В момента във Франция съществува система от над 42 отделни планове, финансирани от държавата.

Новата система ще гарантира пенсия от минимум 1000 евро на месец за придобилите пълен трудов стаж, заяви Филип.

"Прилагането на новата универсална система ще значи край на специалните режими", посочи той, като добави, че жените ще са най-големите победители от нея.

Премиерът обясни, че реформата ще се прилага изцяло за хората, излизащи на пазара на труда от 2022 г.

Ще се запази възрастта за пенсиониране на 62 години, но правителството ще насърчава хората да работят по-дълго време, като използва система на отстъпки и бонуси. Филип очаква до пет години средностатистическият работник да се пенсионира на 64 години.

Премиерът обаче показа известна гъвкавост на синдикатите за графика на въвеждане на плана, като уточни, че всеки, на когото предстои да се пенсионира през идните 17 години, ще бъде изключен.

Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост, защото ще бъде еднаква за всички, подчерта Филип.

"Настъпи моментът да изградим универсална пенсионна система. Предлагаме нов междупоколенчески пакт. (Основаната на точки) система ще бъде еднаква за всички", заяви Филип по време на пресконференция, като подчерта, че "няма скрит дневен ред. Искаме да защитим покупателната способност на работниците и пенсионерите днес и утре".

Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи ще могат да се пенсионират по-рано. "Искам да потвърдя пред нашите сили за вътрешна сигурност, че хората, които са изложени на опасна работа, ще запазят възможността си за ранно пенсиониране", подчерта Филип.

Като мярка за солидарност, изкарващите над 120 000 евро годишно ще трябва да плащат допълнителна вноска, а пенсиите на учителите ще останат непокътнати, пише електронното издание на в. "Фигаро", цитирано от БТА.

Родените през 2004 година ще бъдат предмет на новата система от началото на кариерата си, докато при останалите тя ще важи за доходите от 2025 година нататък, допълва ДПА.

В парламента ще започне дебат по законопроекта в края на февруари. "Твърдо съм решен да доведа докрай тази реформа, защото вярвам, че тя е справедлива", каза още премиерът.

Междувременно вече седми ден продължават стачките срещу реформите, а синдикатите призоваха за още протести на 12 и 17 декември след двете масови демонстрации вчера и в четвъртък миналата седмица.

Ръководителят на твърдолинейния синдикат CGT Филип Мартинес заяви: "Изобщо не сме доволни от обявеното от правителството. Това е шега и по-конкретно подигравка с тези, които днес се борят".

Лидерът на умерения синдикат CFDT коментира, че плановете на правителството са пресекли "червена линия" с предложението да се мотивират хората да отложат пенсионирането си.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg