EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Рекордно дъно за БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Рекордно дъно за БВП

mail06:45 | 04.05.2020прегледи 8129 коментарикоментари 0


Френската икономика отбеляза през първото тримесечие най-драматичен спад след Втората световна война, тъй като наложената от средата на март карантина заради коронавирусната пандемия остави затворени магазините и голяма част от бизнеса, а потребителите трябваше да останат вкъщи, показват официалните данни.

Брутният вътрешен продукт на Франция (БВП) се сви през периода януари - март с цели 5,8% спрямо предходните три месеца, когато втората по големина икономика в еврозоната се понижи с 0,1%, според предварителна оценка на френската статистика Insee, цитирана от БНР.

Това е най-голямото свиване на френската икономика от 1949 г. насам, надвишавайки дори понижението с 5,3% през второто тримесечие на 1968 г., когато Франция беше обхваната от граждански вълнения, масови студентски протести и общи стачки. през първото тримесечие на 2019 г., когато и Франция беше ударена от глобалната финансова и икономическа криза.

Представените днес данни са по-лоши от осреднените прогнози за спад на БВП с около 4%, но не чак толкова трагични, колкото прогнозираният от Френската централна банка икономически спад с 6% през първите три месеца на годината.

Намаляването на БВП за второто поредно тримесечие означава, че Франция официално навлезе в техническа рецесия.

На годишна база БВП на Франция се понижи през периода януари - март с 5,4% (спрямо същия период на предходната година) при очаквания за спад с 3,6% и след анемичен растеж с 0,9% в края на 2019 г.

Разбивката по отношение на отделните индикатори показва, че потреблението на домакинствата спадна с 6,1%, бруто образуването на основен капитал - с 11,8%, докато бизнес инвестициите се сринаха с 11,4%.

Като цяло крайното вътрешно търсене, изключвайки бизнес запасите, също отбеляза силен спад, отнемайки 6,6 пункта от растежа на БВП.

В същото време износът на Франция спадна през първото тримесечие с 6,5%, а вносът - с 5,9%. По този начин балансът на външната търговия отне 0,2 процентни пункта от френския икономически растеж.

Промените в материалните бизнес запаси обаче допринесоха положително с 0,9 процентни пункта за френският БВП.

Според последните прогнози на Международния валутен фонд, преди настоящата година икономиката на Франция ще се свие със 7,2%, преди да нарасне с 4,5% през 2021 г.

  


Тагове: Франция, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg