EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция пласира облигации за 8,5 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция пласира облигации за 8,5 млрд. евро

mail09:50 | 17.01.2012прегледи 328 коментарикоментари 0


Франция пласира днес успешно краткосрочни облигации за 8,590 милиарда евро при ниски лихви, въпреки понижаването на рейтинга й тройно А от агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's), предадоха световните агенции.
Търсенето от страна на инвеститорите е било голямо, като тази операция по краткосрочно рефинансиране беше смятана за тест след обявеното в петък понижение на рейтинга на Франция.
Пласирани бяха 12-седмични облигации за 4,4 милиарда евро при средна лихва от 0,156 процента, уточнява АП. При последния подобен търг преди две седмици лихвите бяха 0,023 процента. Въпреки лекото повишение доходността по 10-годишните френски облигации на вторичния пазар намаля, което е знак, че според инвеститорите да се залага на тези книжа е относително добър ход.
При облигациите с 6-месечен падеж доходността се понижи съвсем леко - до 0,29 до 0,28 процента, а събраната сума бе 2,19 милиарда евро, посочва ИТАР-ТАСС.
Още 1,9 милиарда евро донесоха 12-месечните облигации при лихви от 0,41 на сто спрямо 0,45 процента при предишен подобен търг.
Въпреки понижаването на суверенния рейтинг на Франция френските дългови книжа остават надеждни за инвестиции, изтъкна днес министърът на икономиката, финансите и промишлеността Франсоа Бароен, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Въпреки решението на Стандард енд Пуърс, другите две
рейтингови агенции - Мудис (Moody's) и Фич (Fitch) - запазиха най-високата си оценка за страната.
Според Бароен Франция трябва да се стреми към един и същи резултат с Германия, която е "добрият ученик" в еврозоната и запазва възможно най-високата оценка ААА./
Международните рейтингови агенции трябва да оценят по-високо усилията на еврозоната да реши дълговата криза, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние, коментирайки решението от петък на рейтинговата агенция Standard and Poor's да понижи рейтинга на девет страни от еврозоната, включително и Франция, предаде ДПА.
Мисля, че би било правилно агенциите да отчитат по-внимателно безпрецедентните усилия на правителствата, посочи Барние в реч на азиатски финансов форум в Хонконг. "Това не е криза на еврото като валута. Еврото е тук, за да остане," изтъкна още той, като допълни, че въпреки трудностите единната европейска валута остава силна. По думите му истинската криза в еврозоната е криза на доверието, посочва Франс прес. "Нашата единна политика, решимостта ни и възможността ни да поправим това, което не върви (...) са поставени на изпитание," посочи Барние.
Франция, страната на Барние, е "най-високопоставената" жертва на понижаването на кредитните рейтинги от петък, като изгуби най-високата си оценка ААА.
През последните две години представителите на ЕС често критикуват рейтинговите агенции, като отбелязват, че вместо да предупреждават инвеститорите за бъдещи рискове, те изострят напрежението на пазарите, преувеличавайки размера на сегашните проблеми на еврозоната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg