EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Пенсионната реформа пред провал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Пенсионната реформа пред провал

mail10:08 | 20.02.2023прегледи 911 коментарикоментари 0


Националното събрание на Франция (долната камара на френския парламент) приключи тази нощ дебатите по спорната реформа на пенсионната система, предизвикала вълна от стачки и протести в цялата страна, предаде Франс прес.

Дискусиите на първо четене на законопроекта завършиха без гласуване и в хаос. Сега текстът ще започне да се обсъжда в горната камара - Сената.

Пенсионната реформа е една от ключовите мерки на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Тя обаче се оспорва както от лявата опозиция, така и от десницата. Синдикатите вече организираха пет общонационални дни на протести и стачки. 

В самото управляващо мнозинство също има разногласия по реформата. Освен това тя се нуждае от подкрепата на депутатите от дясната консервативна партия "Републиканците", за да бъде приета.

В долната парламентарна камара законопроектът породи епични дебати в продължение на девет дни. По време на тях често пъти се налагаше прекъсване на заседанията и припомняне на парламентарния правилник. Левицата внесе няколко хиляди предложения за промяна на законопроекта.

А крайната десница "Национален сбор" пък внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството. Във въведението към него лидерката на парламентарната група на "Национален сбор" Марин Льо Пен определи законопроекта за пенсионната реформа като зле представен, зле защитен и зле обяснен и го определи като отхвърляне на демокрацията от страна на правителството. Но предложението за вот на недоверие беше отхвърлено с голямо мнозинство от депутатите. А премиерката на Франция Елизабет Борн отвърна на Льо Пен, че дебатите относно пенсиите са показали двойното лице на популизма - това на крайната десница и това на радикалната левица.

Министърът на труда Оливие Дюсо съобщи в края на дебатите, че сега текстът, в който ще бъдат внесени измененията, одобрени от Националното събрание, ще бъде представен в Сената.

В края на дебатите лидерът на радикалната левица "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон заяви, че "Макрон се е провалил в Националното събрание и че предложението за вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години не е било прокарано. 

По конституция дебатите трябваше да спрат в Националното събрание точно в полунощ. Никой следователно не се изненада, че предвид броя на предложенията за изменения и крайният срок, дебатът приключи още преди да се стигне до член 7 на законопроекта относно увеличаване на възрастта за пенсиониране на 64 години. Именно това е най-спорният член на нормативния акт.

Преди това парламентаристите цяла вечер спориха по въпроса за онези пенсионери, които са започнали работа преди 21-годишната си възраст, дали те ще могат да се пенсионират при 43 или 44 години осигурителен стаж. Но и тук не бе постигнато единство. Част от депутатите настояваха хората с така наречени продължителни кариери да могат да излизат в пенсия при 43-годишен осигурителен стаж, независимо от това на каква възраст са.

Пореден протест срещу пенсионната реформа ще има на 7 март. Синдикатите още от сега предупреждават, че тогава страната "ще спре да работи", ако правителството не оттегли реформата си. А Общата конфедерация на труда призова вчера за стачка в рафинериите още на 6 март./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg