EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция отбелязва 14 юли + на живо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция отбелязва 14 юли + на живо

mail11:57 | 14.07.2017прегледи 20992 коментарикоментари 0


Над 3700 военни участват в традиционния парад по повод Деня на превземането на Бастилията - националния празник на Франция.
Парадът по традиция се провежда на булевард "Шан-з-Елизе" в участъка между Триумфалната арка и площад Конкорд. Това е първият военен парад за френския президент Еманюел Макрон, избран през май, а негов почетен гост е американският президент Доналд Тръмп. В парада участват над 210 единици мобилна техника, 240 коня на Републиканската гвардия, 29 хеликоптера на армията, жандармерията и гражданската сигурност. В небето на Париж преминават 63 военни самолета. Сред тях - 9 Alphajet на френските военновъздушни патрули и 6 F-16 на американските военновъздушни патрули, както и два изтребителя по технологията стелт F-22. В парада участват и 145 американски военнослужещи. За последно преди 17 години американски военни са участвали в парижкия парад.
Темата на парада е "Оперативни заедно", което символизира ангажимента на френската армия редом до силите за сигурност (полиция и жандармерия) в страната и до съюзниците й от НАТО и международната антиджихадистка коалиция зад граница.
1200-те френски военни, участващи в операция "Шамал" срещу ИД, също са представени на парада от отряд от 114 военнослужещи и от въздушна група, включваща изтребител Рафал, изтребители F-22 и изтребител Мираж.
Като израз на отдаване на почит към участвалите в Първата световна война, в която бронирана техника бе използвана за първи път, в началото на парада преминаха танкове и военни камиони от онова време редом до настоящите им еквиваленти. С участието на американски военни в парада пък се отбелязва стогодишнината от включването на САЩ в първия военен глобален конфликт. В края на парада ще бъде отдадена почит на жертвите на атентата от 14 юли миналата година в Ница, като военен оркестър ще изсвири химна на града "Nissa la Bella".
Заради високата терористична заплаха мерките за сигурност са затегнати. За първи път има и разузнавателен дрон Рипър, който изпраща кадри от района на парада. За сигурността се грижат 3500 полицаи и жандармеристи, подпомагани от 2500 пожарникари. За целия Парижки район са мобилизирани между 2600 и 2900 полицаи и жандармеристи.

Снимка: Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg