EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция обмисля данък за Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция обмисля данък за Google

mail14:00 | 11.01.2010прегледи 577 коментарикоментари 0


Правителството на Франция разглежда възможността за въвеждане на данък върху рекламните доходи на Google и други интернет портали като Yahoo и Facebook, съобщава Financial Times. Инициатор на законопроекта е Министерството на културата на Франция, което предлага получените средства да бъдат предоставяни на френски писатели, музиканти и издатели.
Френски компании отдавна се оплакват от това, че Google и други водещи интернет портали печелят от реклама, използвайки новите постижения на творци от Франция. По данни на Guardian, ако бъде въведен такъв данък, ежегодно в бюджета ще влизат между 10 и 20 млрд. евро.
В отговор на предложението на Културното министерство президентът на Франция Никола Саркози е възложил на Министерството на финансите да проучи възможността за въвеждането на подобен данък. В същото време Антимонополното ведомство на страната трябва да провери дали интернет - гигантът не злоупотребява с доминиращото си положение на рекламния пазар.
Представители на Google се обявиха категорично против подобна инициатива. Подобен данък може само да забави развитието на иновациите, заяви пред FT Оливие Еспер от Google France.
Финансови претенции за нарушаване на авторските права вече са заведени срещу Google от китайски автори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg