EUR 1.9558
USD 1.8084
CHF 1.9941
GBP 2.2981
CNY 2.4991
you tube
mobile version

Франция: Националният фронт – вечният втори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Националният фронт – вечният втори

mail11:55 | 14.12.2015прегледи 1152 коментарикоментари 0


Резултатите от втория тур на местните избори във Франция изглежда така: 7 региона ще бъдат управлявани от десницата, сред които столичният Ил дьо Франс, 5 – от социалистите и нула от крайната десница на Марин Льо Пен, която на първия тур водеше в 6 региона.

Привидно резултатите за Льо Пен са пълен разгром. Ако погледнем цифрите в дълбочина обаче, ще видим, че Националният фронт е подобрил рекорда си за брой получени гласове. На вота в неделя партията на Марин льо Пен получи 6,8 млн. гласа, което е с близо 800 хиляди гласа повече в сравнение с първия тур и значително повече в сравнение с 2002 г., когато взеха 6,4 млн. гласа на президентските избори.

Крайната десница набра подкрепа, отхвърляйки традиционните партии, „безсилни да разрешат икономическата криза”, но и разчитайки на страховете, породени от атаките на 13 ноември в Париж (130 загинали, стотици ранени).

Защо не се получи?

Участието на французите във втория тур бе значително по-голямо, отколкото в първия (59% срещу 50%), което е знак за по-голяма мобилизация.

Високата избирателна активност обаче не проработи в полза на Националния фронт. Това е един от феномените на тези избори, според политолога Марк Крапез. Пред френското издание Le Figaro той подчертава, че се надценяват способностите на Марин льо Пен да мобилизира част от нерешилите дали да гласуват. Според политолога партията й няма да премине бариерата от 50% още десетилетия, достатъчно е да се погледне възхода в резултатите им – 11% през 1985 г. на европейските избори и днес – 28% на първия тур (до 40% в северните и южните региони). От друга страна, стратегията на републиканците на Никола Саркози функционира ефективно. Националният фронт изпитва затруднения да затвърди резултатите си от първи тур, изпада в изолация и в крайна сметка остава вечният втори.

Трябва да се отбележи и още един факт. Корсиканските националисти спечелиха историческа победа на острова. Листата Per a Corsica („За Корсика”) получи близо 36% от гласовете, изпреварвайки и левите, и десните. В Корсика Националният фронт спечели едва 9% от гласовете.

"Опасността от крайната десница не е отхвърлена надалече”, предупреди премиерът социалист Мануел Валс. Подобни бяха и думите на лидера на дясноцентристите Никола Саркози, който заяви, че при никакви обстоятелства не трябва да бъдат забравени сигналите от първия тур.

От изхода от вота във Франция може да се направи и още един извод – почти равния резултат на левицата и десницата показва сериозна криза за класическото „дясно”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1249