EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция може да затвори 17 реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция може да затвори 17 реактора

mail09:35 | 12.07.2017прегледи 9109 коментарикоментари 0


Една трета от ядрените реактори във Франция може да бъдат изведени от експлоатация с оглед на плановете да се намали делът на енергията, произвеждана от АЕЦ, съобщава вестник The Local, като се позовава на изявление на министърът на околната среда Никола Юло.
През 2015 г. тогавашното правителство на социалистите прие закон, който задължава страната до 2025 г. да намали електроенергията, произвеждана от атомни централи, до 50%. Към момента нейният дял е 75%.
„Ние разбираме, че за да достигнем тази цел, ще се наложи да спрем част от реакторите ни“, заяви Никола Юло пред местно радио. „Най-вероятно ще се наложи да спрем 17 реактора, но това все още не е уточнено“, обясни той.
Юло, известен природозащитник, бе назначен за министър на екологията в правителството на новия президент на Франция Еманюел Макрон.
Той представи амбициозен план за климата, който включва няколко цели за намаляването на вредните емисии, като например спирането на продажбата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2040 г. Тази идея обаче срещна силна критика заради липсата на детайли как точно това би се случило.
Франция притежава 58 атомни реактора, под шапката на държавната корпорация EDF, които произвеждат електроенергия на най-ниските цени в Европа. Страната печели по 3.4 млрд. долара годишно от износа ѝ към съседни държави.
Остаряващата мрежа от ядрени централи някога е била повод за национална гордост, но подкрепата за по-нататъшното ѝ развитие отбеляза рязък спад след катастрофата в японската АЕЦ „Фукушима“ от 2011 г.
В момента френското правителство прави усилия страната да премине към използването на повече възобновяеми енергийни източници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149