EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Макрон е новият президент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Макрон е новият президент

mail07:15 | 08.05.2017прегледи 3403 коментарикоментари 0


Проевропейският центрист Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция, като победи на втория тур опонентката си от крайната десница Марин льо Пен, съобщи Франс прес. Със своите 39 години политикът, който се самоопределя като "и ляв, и десен", става най-младият президент, избран начело на страната.

Независимият центрист Еманюел Макрон е избран за президент на Франция с 66,06 на сто от гласовете, съобщи френското външно министерство след преброяването на почти всички подадени бюлетини.
Съперницата на Макрон - водачката на крайнодесния Национален фронт получава 33,94 процента от гласовете.
Остава да бъдат преброени още 0,01 на сто от бюлетините, предаде Ройтерс, като цитира вътрешното министерство.
Рекордни 11,5 на сто от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина, а общо 25,38 на сто от регистрираните 47 милиона избиратели са се въздържали да гласуват, сочат данните на вътрешното министерство.
Това означава, че един от трима французи е отказал да направи избор снощи между центристкия кандидат Еманюел Макрон и водачката на крайната десница Марин льо Пен, което е рекорд от 1969 г., предаде Франс прес. За първи път от 1969 г. активността на втория тур - 74,62 на сто - е по-ниска от тази на първия.

Тези избори събудиха голям обществен интерес по света не само заради притесненията от възхода на крайната десница и последиците за бъдещето на Европа, но и заради младостта на един кандидат без голям политически опит и необикновената му връзка с жена, която е 24 години по-възрастна от него.

Еманюел Макрон благодари на френския народ, който е гласувал за него и каза, че ще вложи цялата си енергия, за да оправдае гласуваното му доверие. Това той направи в реч пред симпатизанти, събрали се пред Лувъра, предадоха световните агенции.
Макрон каза, че е чул гнева, страховете и съмненията на французите и че е наясно с разделенията сред френския народ, накарали хората да гласува и за крайната десница.
Той каза, че ще възстанови връзките между Европа и гражданите й.
Макрон увери, че Франция ще продължи борбата с тероризма у дома и зад граница.
Той подчерта, че ще защитава Франция и Европа.

Еврото поскъпна към основните валути тази сутрин на борсите в Азия след избирането на проевропейския либерален кандидат Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, предаде Франс прес.
Малко след обявяването на резултатите еврото поскъпна до 1,1023 долара, в сравнение с 1,0999 долара в петък вечерта в Ню Йорк. Така еврото достигна най-висок курс от ноември, отбелязва АФП.
Едно евро се продаваше за 124,59 йени тази сутрин, в сравнение със 124,05 йени в края на миналата седмица, и достигна най-висок курс към японската валута за повече от година.
Валутните борси "колективно въздъхнаха с облекчение", но тази положителна реакция вероятно ще продължи кратко, подчерта австралийският банков експерт Фил Боркин. "Въпросът е дали Макрон ще получи мнозинство на парламентарните избори идния месец?", добави той.
Смятаме, че еврото може да поскъпва в следващите седмици и месеци, тъй като Европейската централна банка ще прояви по-голяма увереност след намаляването на рисковете в еврозоната, каза пред АФП Рей Атрил от Националната банка на Австралия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153