EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Инфлацията е преминала пика си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Инфлацията е преминала пика си

mail16:02 | 01.06.2023прегледи 857 коментарикоментари 0


Франция се придържа към прогнозата за икономически растеж от 1 на сто през настоящата година въпреки многобройните рискове за икономическите перспективи пред страната. Това заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

"Поддържам прогнозата за икономически растеж с 1 на сто, въпреки че съм наясно с рисковете, които тежат върху растежа“, е казал Льо Мер пред радио "Франс ентер". Според френския финансов министър инфлацията е започнала да отслабва.

Данни на френската статистическа агенция INSEE показаха, че годишният темп на нарастване на потребителските цени през май се е забавил до 6 на сто след 6,9 на сто през април. На месечна основа потребителските цени са се понижили с 0,1 на сто.

Оптимизъм по отношение на цените изрази и президентът на "Банк дьо Франс" Франсоа Вилероа дьо Гало, заявявайки, че френската инфлация може да е преминала своя пик.

"Това очевидно е стъпка в правилната посока“, каза Дьо Гало по време на пресконференция днес. "Прогнозирахме, че инфлацията ще достигне връх през настоящото полугодие, припомни той и добави, че "дори е вероятно вече да сме преминали този максимум“.

Гуверньорът на Френската централна банка препотвърди, че "ще намалим инфлацията до 2 на сто във Франция и в еврозоната до 2025 г., може би дори до края на 2024 г.“,

Дьо Гало обаче говори и за икономически трудности. Според него неяснотата на пазара на суапове за кредитно неизпълнение (CDS) не трябва да води до системни рискове.

Подкрепеното от швейцарската държава спасяване на закъсалия кредитор Credit Suisse предизвика висока волатилност на пазара на суапове за кредитно неизпълнение за някои системни банки, и в частност за германската Deutsche Bank.

"Липсата на ликвидност и непрозрачността на пазара на суапове за кредитно неизпълнение с един емитент вече не трябва да води до системни рискове. Първата стъпка трябва да бъде установяването на по-добро разбиране на трансакциите, участниците и риска от корелация с други финансови инструменти“, каза Дьо Гало./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg