EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция и Германия с ръст в БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция и Германия с ръст в БВП

mail12:47 | 13.08.2009прегледи 680 коментарикоментари 0


Френската икономика е излязла от "червената зона", отчитайки увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,3 на сто през второто тримесечие след спада от 1,2 на сто през първите три месеца на годината. Това съобщи пред радио Ер Те Ел френската министърка на икономиката Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.
Официалните данни на Института по статистика и икономически изследвания (Insee) ще бъдат оповестени по-късно днес.
Институтът прогнозираше свиване на френската икономика с 0,6 процента, а Banque de France от своя страна още през юли обяви, че очаква спад от 0,4 на сто през второто тримесечие.
Икономиката на Германия се възстановява неочаквано бързо, отчитайки през второто тримесечие на 2009 г. растеж за първи път от началото на 2008 година, предаде ДПА.
През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с 0,3 на сто, съобщи статистическата служба на страната.
За отчетения растеж са допринесли равнището на потребителските разходи, държавните разходи за стимулиране на потреблението, както и инвестициите в строителството. Външната търговия също е оказала влияние върху растежа, въпреки че поради сътресенията в световната икономика търсенето на германски стоки в чужбина е намаляло. Тъй като обаче вносът се е понижил по-силно спрямо износа, то салдото на външната търговия е положително.
Икономиката на страната се възстановява изненадващо бързо, като множество експерти прогнозираха през второто тримесечие отново да бъде отчетено свиване на БВП, отбелязва ДПА.
Спрямо същото тримесечие на 2008 г. обаче германската икономика се е свила със 7,1 на сто.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215