EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Елдорадо за добива на литий?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Елдорадо за добива на литий?

mail08:01 | 05.02.2024прегледи 526 коментарикоментари 0


Ще се превърне ли Централният френски масив в Елдорадо за добива на литий? Учените смятат, че потенциалът на региона трябва да бъде взет под внимание, но проектите за експлоатация подхранват колкото икономически надежди, толкова и опасения за околната среда, информира Франс прес.

Компанията за извличане на минерали "Имерис" (Imerys) е в основата на проекта "Емили" в Ешасиер. Целта й е да добива ценния минерал в обекта си в Бовоар, за да помогне на Европа да ограничи зависимостта си от Китай в контекста на силно търсене за електрически превозни средства, оборудвани с литиеви батерии.

"Това е структурно важен проект за департамент Алие, тъй като ще създаде 1000 преки и непреки работни места, но и много важен за цяла Франция с оглед на реиндустриализацията и енергийния суверенитет на страната", заяви префектът на този департамент в Централна Франция Паскал Тримбах.

Под бялата каолинова кариера, която "Имерис" експлоатира от 2005 г., "спи" находище от 118 милиона тона руда, съдържаща литий. Наличието му се обяснява с образуването на планинските вериги преди 300 милиона години. 

"Наясно сме, че това е находище от европейско и даже световно значение", увери Кристоф Ейман, директор на мината.

"Имерис" предвижда да произвежда литиев хидроксид за 700 00 автомобила годишно (или 35 на сто от целта на правителството) от 2028 г. за срок от поне 25 години. Завод за преработка ще бъде изграден до Монлюсон, на около 40 километра.

Службата за геологични и минни проучвания (BRGM) е открила потенциала на региона още през 2018 г. преди френското президентство да поиска проверка на минните ресурси като лития за ускоряване на декарбонизацията на икономиката.

"Това, което е известно, е че има литий в северната част на Централния масив, както и в Бретан и в недрата на Елзаската равнина", казва геологът Ерик Глоаген. "На европейско равнище Франция е много добре позиционирана", твърди той. 

Друго находище е открито в Лимузен в Монтбра, където е единствената литиева мина във Франция, която е в експлоатация. 

"Франция има потенциал, който трябва да изваден наяве, когато има нещо в действие и ако всички социални и екологични параметри го позволяват", посочва още геологът.

Проектът в Ешасиер, който ще бъде поставен на обществено обсъждане през пролетта, обаче поражда опасения на местно ниво.

"Страхувам се от спад на нивото на подземните води, възниква въпросът за количеството вода, използвано от мината и всички видове замърсяване, свързани с този проект", казва Жак Морисо от асоциацията за опазване на Форе де Колет. Той е много обезпокоен за този защитен природен обект, както и за местната икономика, която освен от промишлеността се поддържа и от селското стопанство и туризма. 

"Искаме да осъществим този минен проект, за да оборудваме електрически превозни средства. Опазваме ли природата обаче, с това което правим по отношение на мобилността", пита активистът.

"Имерис" разбира и се опитва да отговори на опасенията, проучвайки влиянието на подобен проект, уверява Кристоф Ейман, потвърждавайки, че няма да има сондажи под гората и минералът ще бъде транспортиран по тръбопровод и чрез жп транспорт. 

Подобни опасения има и в съседния департамент Пюи-дьо-Дом, където кметовете на три общини поставиха на обсъждане проект на компания "Сюдмарин" (Sudmarine) в подземните води. Тя е депозирала искане за разрешително за проучване, което подлежи на обществено обсъждане.

"Не получихме отговори на въпросите ни. Някои проучвания се проведоха в градския център на общината ми, което е проблем. Опасяваме се за влиянието върху водата, така че в това отношение вече имаме проблем", заяви Лорис льо Марек, кмет на село Куд. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg