EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция: 7-месечен връх на потребителските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: 7-месечен връх на потребителските нагласи

mail17:02 | 28.03.2019прегледи 540 коментарикоментари 0


Доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната се подобри през март за трети пореден месец от началото на годината, достигайки най-високо ниво от август 2018 година, показва проучване на френската статистика Insee, цитирано от "Ройтерс".

Индексът на потребителското доверие във Франция се повиши до 96 пункта, нараствайки за трети пореден месец от декемврийското многогодишно дъно от 86 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

Така нагласите на френските домакинства се върнаха към тяхното ниво от август 2018 година, но въпреки това индексът остава за единадесети пореден месец под неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта.

Подобрение отчита подиндексът, оценяващ мненията на френските домакинства относно техните финансови нагласи за следващите 12 месеца (повишение през март до -11 от -13 пункта през февруари) и подиндексът, измерващ потребителската способност за спестовност в бъдеще (до -6 от -7 пункта).

Индексът, определящ стандарта на живот през изминалите 12 месеца също отбелязва подобрение (до -53 от -57 пункта), но при известно влошаване на очакванията за стандарта на живот в бъдеще (понижение до -30 от -29 пункта).

В същото време обаче се отчита засилване на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се повиши през март до 22 пункта от 12 пункта през февруари.

Проучването на френската статистика Insee е знак за отслабване на негативното влияние върху потребителските нагласи на антиправителствените протести на т.нар. "жълти жилетки", които провокираха срив на доверието на френските домакинства през декември до най-ниско ниво от 4 години насам.

Френската икономика успя да запази стабилен темпа си на растеж през четвъртото тримесечие, въпреки поредицата от бурни антиправителствени протести, които оказват влияние върху доверието на бизнеса и потребителите.

Вчера Националната статистическа агенция обяви, че втората по големина икономика в еврозоната е отчела ръст от 0.3% през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие, когато беше регистриран същия темп на разширение. През цялата изминала година френската икономика е нараснала с 1.6%, като данните са ревизирани в посока нагоре спрямо предишната оценка./Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091