EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция: 12% спад на икономическата активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: 12% спад на икономическата активност

mail12:09 | 11.11.2020прегледи 387 коментарикоментари 0


През ноември икономическата активност на Франция е с 12% по-ниска от нормалната, след като страната влезе за втори път през настоящата година в режим на локдаун заради коронавируса, съобщи в понеделник Френската централна банка, информират Ройтерс и Блумбърг.

Правителството наложи новото затваряне на страната на 30-ти октомври, за да възпрепятства нарастването на случаите на Covid-19, въпреки че този път ограниченията са по-меки спрямо въведените през пролетта, за да се ограничи негативното има влияние върху втората по големина икономика в еврозоната.

В интервю за френското радио RTL, управителят на централната банка Франсоа Вилерой де Гало обаче отбеляза, че сега икономическото свиване е три пъти по-слабо, отколкото при пролетната национална карантина.

"Това показва, че сме се научили да работим колективно, като същевременно защитаваме работещите", подчерта той.

Според настоящите прогнози целогодишната икономическа активност ще спадне с между 9% и 10%, разкри той, но добави, че "по-точни" оценки от страна на Френската централна банка трябва да се очакват в средата на декември.

Френската централна банка заяви, че се очаква икономическата активност да се сви с 12% спрямо нейните нормални нива в резултат на новия локдаун, което е доста по-лошо от спада с 4% през октомври, но и далеч по-добре от срива с 31%, отчетен през април по време на една от най-строгите национални карантини в рамките на Европа.

Тази оценка на централната банка се базира на нейното ежемесечно проучване сред 8500 бизнес лидери, проведено между 28-и октомври и 4-ти ноември, като 90% от отговорите на анкетираните са били дадени след началото на новата национална карантина.

Според същото проучване услугите, изискващи директен контакт с клиенти, се очаква да бъдат най-силно засегнати от втория за годината локдаун, като с наблюдава активност, която е с цели 40% по-ниска в търговията на едро и на дребно, в транспорта, хотелиерството и в ресторантьорския бизнес.

Междувременно се очаква бизнесът в промишленост да отбележи по-скромна загуба от 7% спрямо нормалните нива, а строителството да се сви с 8%, посочва още Френската централна банка.

Проучването се потвърждава от картината, очертана след новата блокада, имайки предвид различи косвени данни, вариращи от трафик задръстванията до използването на електроенергия, които показват, че на този етап икономиката се държи по-добре, отколкото при първия локдаун през пролетта.

Това означава, че сега по улиците има много повече хора, а бизнесът този път остава отворен в по-голямата си част в сравнение с март и април, когато френските мегаполиси представляваха "призрачни" градове./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905