EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Фраматом" възможен инвеститор в Белене?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Фраматом" възможен инвеститор в Белене?

mail12:02 | 14.12.2018прегледи 574 коментарикоментари 0


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и старши вицепрезидентът на френската компания "Фраматом" Фредерик Леливър очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Двамата са разговаряли днес в министерството на енергетиката.

Петкова е запознала участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7 юни за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. В тази връзка в Министерството на енергетиката е била разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30 процента от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Фредерик Леливър е отбелязал, че от страна на "Фраматом" е налице готовност за участие в процедурата и очакват нейното започване.

По думите на министър Петкова в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да бъде открита в началото на 2019 г. "Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", е допълнила тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg