EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фондът за еврозоната няма да се удвоява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фондът за еврозоната няма да се удвоява

mail14:10 | 26.11.2010прегледи 579 коментарикоментари 0


Германският министър на финансите Волфганг Шойбле днес отхвърли възможността, за която съобщиха някои медии, да бъде удвоен спасителният фонд за страните в еврозоната и отдаде тази идея на "изнервеността" на пазарите, предаде Франс прес.
На въпрос, свързан с идеята за удвояване на този фонд, Шойбле отговори, че не отдава голямо значение на това предложение, което според него се е появило заради "нервността" на пазарите.
"В този момент има огромни спекулации и това позволява на мнения, които са напълно изолирани, да придобиват определено значение и да безпокоят пазарите, увеличавайки проблемите, каза Шойбле пред радио Байеришер.
"Ние разполагаме с инструмента, необходим за преодоляване на евентуални кризи в еврозоната", допълни министърът.
Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), гарантиращ заеми на стойност 440 милиарда евро, бе създаден в труден момент през пролетта след дълговата криза в Гърция.
Той е част от по-голям план за подкрепа на страните в еврозоната, включващ заеми за 60 милиарда евро от ЕС и 250 милиарда евро от Международния валутен фонд, или общо 750 милиарда евро.
Според информации в печата, които снощи Брюксел категорично опроверга, Европейската комисия била предложила да бъде удвоен до 880 милиарда евро размерът на спасителния фонд, като се има предвид мащабът на кризата.
Ирландия ще стане втората страна от еврозоната след Гърция, възползвала се от програма за кредитиране - в размер на около 85 милиарда евро. Има опасения, че и страни като Португалия и Испания ще бъдат следващите в нарастващия списък.
Шойбле очаква решението за помощта за Ирландия да бъде взето до началото на идната седмица, "за да бъде върнато спокойствието на пазарите и да бъде сложен край на напълно преувеличените спекулации".
Според дипломатически източници има шанс планът в подкрепа на Ирландия да бъде завършен в неделя.
За неделя е предвидена телефонна конференция на финансовите министри на страните от еврозоната, която ще прерасне във формат ЕС, посочва АФП.
 


Тагове: фонд, еврозона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg