EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фондовата борса - място за пране на пари в БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фондовата борса - място за пране на пари в БГ

mail16:46 | 29.06.2009прегледи 1775 коментарикоментари 0



Христо Воденов

btaНай-чистият начин за пране на пари в България е през фондовата борса, каза Борислав Богоев, финансов експерт, по време на семинар за журналисти на тема "Пазарни злоупотреби с финансови инструменти; как да четем финансовите страници".
По думите му акционерните дружества със специална инвестиционна цел /АДСИЦ/ сякаш са създадени точно с такава цел, особено след въвеждането на плосък данък върху печалбата от 10 процента за всички стопански субекти.
Някои строителни магнати са си направили АДСИЦ, където номиналът на акциите е един лев, посочи той. С покачването на цената на тези книжа офшорна фирма купува пакет от акциите и основателят на дружеството вече има голяма и честно спечелена сума пари, каза Богоев.
Той посочи, че данък за тези пари не се плаща по закон.
Най-добрият начин за борба със злоупотребите с вътрешна информация на публичните дружества е бързото разкриване на тази информация на всички потенциални участници на финансовите пазари, смята Богоев.
Санкциите у нас за търгуване с вътрешна информация за физически лица са от 20 до 50 хиляди лева, а за юридическо лице - от 50 до 100 хиляди лева, като при повторно нарушение достигат 200 хиляди лева.
В САЩ парите, спечелени чрез злоупотреба с вътрешна информация за дадена компания, се отнемат от съда и се предоставят на дружеството, а глобата към държавата се налага отделно, посочи експертът. В България няма практика дружество да получава финансови компенсации, ако е жертва на комбинации с вътрешна информация, посочи Богоев.
Има фирми от съседни държави, които се листват на Българската фондова борса, само за да обявят, че са публични компании в страна от ЕС, каза Богоев. Това им позволява да получат финансиране при по-ниска лихва, уточни той.
Търговията с акциите на тези фирми е символична, но достатъчна, за да могат да обявят, че все пак са публични, коментира Богоев. Според него на българската борса има поне 15 такива дружества.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg