EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фонд „Козлодуй” финансира три ключови проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд „Козлодуй” финансира три ключови проекти

mail06:30 | 18.01.2014прегледи 1100 коментарикоментари 0


Днес бяха подписани споразумения за безвъзмездна помощ по Международния фонд "Козлодуй" за финансиране на три високоприоритетни проекти. Средствата са за повишаване на ефективността на работата в "Мини Марица-изток" ЕАД, модернизация на Централното диспечерско управление на ЕСО ЕАД и за осигуряване на инвестиционен грант за Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Предвидената сума за три нови багера за "Мини Марица-изток" е 15 млн. евро, за софтуер за ЕСО - 4,1 млн. евро, а за проекти за енергийна ефективност в публичния сектор с бенефициент Фондът за енергийна ефективност - 5 млн. евро. В края на миналата година беше одобрено и подписаното споразумение за безвъзмездна помощ за насърчаване на битовата газификация, като за целта сумата от фонда е 10,5 млн. евро. До момента по линия на фонда са сключени споразумения за безвъзмездна помощ на стойност 811,268 млн. евро.
Фондът е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блоковете "1"-"4" на АЕЦ "Козлодуй". Тези проекти са важни не само за българската енергетика, но и за българската икономика, каза на церемонията министър Стойнев. Проектите ще окажат и пряк ефект върху модернизацията на ключови енергийни дружество, ще доведат до спестяване на енергия от около 240 000 мегаватчаса годишно и намаляване емисиите на въглероден диоксид - приблизително с 96 000 тона годишно. Последната модернизация в "Мини Марица-изток" е била през 1992 г., отбеляза министърът. С новите багери ще се модернизира производството, ще се намалят значително инцидентите в дружеството, допълни той. Министърът отбеляза, че България закъснява с прилагането на мерките за енергийна ефективност, но изрази увереност, че във времето това ще бъде наваксано./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg