EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" създаден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" създаден

mail12:40 | 22.07.2015прегледи 1088 коментарикоментари 0


Парламентът създаде фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това стана с гласуване на второ четене на текстове от промените в Закона за енергетиката.
Той ще се ползва за управление на средствата за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик. Плащането към обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда ще се извършва ежемесечно. Фондът ще се ръководи от управителен съвет, състоящ се от петима членове. Председателят се предлага от министъра на енергетиката, по един член предлагат министърът на финансите и министърът на околната среда и водите. Двама членове предлагат производителите на електрическа енергия. Управителният съвет приема правила за разходването на средствата и операциите на фонда; контролира администрирането на приходите по фонда и разходването им.
Средствата на фонда ще се набират от вноски; приходите, получени от търговете за продажба на квоти по Закона за ограничаване изменението на климата, които се използват за развитие на ВЕИ; приходите от лихви; дарения; приходите от статистически прехвърляния на енергия от възобновяеми източници, които се използват за развитие на ВЕИ. Средствата се разходват за издръжка, свързана с дейността на фонда, и за плащане на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик.
Вноски във фонда в размер пет на сто правят ежемесечно производителите на електрическа енергия от приходите от продадената електрическа енергия без ДДС; търговците, които внасят електрическа енергия от приходите от внесената и продадена на пазара в страната електрическа енергия без ДДС.
Рамадан Аталай /ДПС/ отбеляза, че се притесняват този фонд да не се окаже противоконституционен. Той напомни, че 70 млн. лв. е дефицитът в НЕК само за този един месец отлагане на новите цени на тока.
Делян Добрев /ГЕРБ/ посочи, че задължения към обществото в момента отиват в НЕК, защото тя е фигурата на обществен доставчик. При либерализиране на пазара НЕК няма да е обществен доставчик и няма да събира тези приходи от задължения към обществото, каза той и допълни, че те ще се събират от същия този фонд и ще се разплащат с всички производители, които по един или друг закон или поради едно или друго изискване на европейски директиви или документи имат преференциални цени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg