EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фонд за инвестиции във ВиК сектора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд за инвестиции във ВиК сектора

mail15:34 | 19.05.2017прегледи 871 коментарикоментари 0


„Хората трябва да знаят как да потребяват водата. Към момента в България всяка година се губят около 60 % от водата или 500 милиона кубически метра вода”, това заяви изпълнителния директор на Софийска вода Арно Валто по време на шестата годишна конференция „ВиК решения за индустрията – нови бизнес модели и технологии”. По думите му водните кризи са един от най-големите рискове за следващите години. Те са като бомба с часовников механизъм, върху която седим и трябва да се положат усилия и да се намери решение.

Конференцията откри министърът на околната среда и водите Нено Димов, според който липсата на необходимия воден ресурс или вода с подходящо качество може да се превърне в ограничителен фактор за растежа на бизнеса. За това е важно водните ресурси да бъдат устойчиво управлявани, да бъдат прилагани мерки за тяхното опазване и ефективно разходване и да се търсят иновативни решения във всички сфери.

Той посочи, че най-голямото перо от ОП „Околна среда” е насочено към сектор Води. Към 15 май 2017 за сектора са обявени десет процедури по програмата за 866 млн. лева и са сключени 20 договора за безвъзмездна финансова помощ за над 602 млн. лева, което е около 30 процента от ресурса по тази ос на програмата.     

Специален гост на конференцията беше и новоназначеният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Наков. По думите му едно от основните предизвикателства пред министерството в момента е създаване на фонд, който да реализира инвестиции за по-малките общини, които не могат да се възползват от финансиране по оперативните програми. Министър Наков посочи, че финансирането през фонда ще става по обективни критерии, на базата на които ще се подкрепят най-спешните и неотложни проекти.  Към момента вариантът за инвестиции във водния сектор в тези общини е по линия на ВиК операторите и чрез общинския и държавен бюджет, което е крайно недостатъчно.

Пред журналисти министърът коментира, че ресурсът на фонда ще е насочен към онези населени места, които не попадат в обхвата на еврофинасирането по линия на Програмата за развитие на селските райони или по линия на ОПОС, без общините, които пречат на консолидацията в сектора. Финансирането през фонда ще става по обективни критерии, на базата на които ще се подкрепят най-спешните и неотложни проекти, уточни министърът. За тези населени места единственият вариант за инвестиции в сектора е по линия на ВиК-операторите, която е крайно недостатъчна като ресурс и през публични инструменти - общински и държавен бюджет.
      
 


Тагове: фонд, ВиК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg