EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фокус група следи цените на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фокус група следи цените на петрола

mail08:11 | 13.04.2020прегледи 6673 коментарикоментари 0


Енергийните министри от страните от Г-20 се ангажираха с незабавни мерки за гарантиране на стабилността и доброто функциониране на енергийните пазари, като също така се съгласиха да създадат група за наблюдение на мерките за реагиране в зависимост от развитието на пазара.

"Въз основа на ангажираността на нашите лидери на Срещата на върха на 26 март "да използваме всички налични политически инструменти за поддържане на стабилността на пазара", ние се ангажираме да гарантираме, че енергийният сектор ще продължи да дава пълен и ефективен принос за преодоляване на Covid-19 и засилване на последващото глобално възстановяване", се посочва в съвместното изявление на Г-20 след края на проведената в петък видеоконферентна среща на енергийните министри на 20-те водещи икономики в света.

В изявлението на Г-20 се посочва, че се създава група за наблюдение (фокус група), към която членовете да могат да се присъединят на доброволна основа, и която ще има за цел да наблюдава стабилността на петролните пазари. Според Г-20 групата няма за цел да се превърне в дългосрочен орган за наблюдение на петролните пазари.

Освен това министрите на енергетиката се споразумяха да работят заедно, за да гарантират сигурност на енергийната система и да избегнат прекъсвания на енергийния поток. Г-20 посочиха, че се предприемат "необходими мерки", за да се гарантира, че са защитени интересите на потребителите и производителите. Освен това Г-20 обеща да предложи решения, за да може да се реагира по-добре на бъдещи извънредни ситуации.

Министрите на енергетиката на Г-20 също така се съгласиха да проведат следващата си среща през септември, с възможност да я уговорят и по-рано в случай на спешна необходимост.

"Ще продължаваме нашето тясно сътрудничество и ще прегледаме както нашия отговор на пандемията от Covid-19, така и по-широкият енергиен дневен ред на Г-20 - преход към по-чисти и устойчиви енергийни системи - на насрочената ни среща през септември, като в същото време сме готови да се съберем и по-скоро, ако е необходимо", гласи съвместното изявление.

Въпреки факта, че видеоконферентната среща на енергийните министри се поведе малко след като членовете на "ОПЕК +" се съгласиха на съкращаване на петролното производството с 10 млн. барела на ден за месеците май и юни, това споразумението така и не беше споменато в изявлението на Г-20.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че очаква намалението на производството на петрол от страните извън групата "ОПЕК +" да възлезе на 5 милиона барела на ден.

"Вярваме, че в допълнение към 10-те милиона барела на ден, които бяха договорени от "ОПЕК +, ще има съкращения за още 5 милиона барела на ден от производителите на петрол извън този формат", заяви той пред руския държавен телевизионен канал "Россия-24 ".

Новак също така каза, че Канада, която не е член на "ОПЕК +", е готова да намали петролните си добиви с около 1 млн. барела дневно. Той обаче не посочи с колко Съединените щати ще допринесат за глобалното ограничаване на петролните доставки.

Междувременно стана ясно, че разговорите с Мексико по отношение на постигната от "ОПЕК +" сделка ще продължат и в събота.

Именно отказът на Мексико да изпълни своята част от сделката, съкращавайки своите добиви с 400 хил. барела на ден постави под въпрос постигнатото от "ОПЕК +" споразумение. От своя страна мексиканският президент посочи, че се е договорил с американският си колега Доналд Тръмп САЩ да намалят допълнително своето петролно производство с 250 хил. барела на ден, за да компенсират исканото от Мексико съкращаване на добивите с около 400 хил. барела.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg