EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фискалният резерв ще остане в БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фискалният резерв ще остане в БНБ

mail18:31 | 21.10.2009прегледи 676 коментарикоментари 0


Бойко Борисов обяви днес, че фискалният резерв няма да се пипа. Това стана след среща на премиера с управителя на БНБ Иван Искров.
Преди два дни министърът на финансите Симеон Дянков направи радикално предложение част от фискалния резерв, който се управлява от БНБ и гарантира стабилността на валутния борд, да бъде депозиран в търговски банки и така да се печели от натрупващата се от него лихва. Това доведе до много негативни реакции, като повечето водещи икономисти у нас се противопоставиха на идеята.
Вчера Борисов обяви, че ако се стигне до прилагане на това предложение, то ще се избират търговски банки чрез конкурс, което наведе на мисълта, че той подкрепя Дянков.
Днес обаче премиерът обясни, че няма да се правят конкурси за част от фискалния резерв.
Ако дупката в бюджета продължи да зее, то Законът и БНБ позволява временното й запушване с част от фискалния резерв. Ние ще правим всичко възможно до юли да успеем да балансираме бюджета, обяви Борисов.
Иван Искров заяви, че разбираме това желание за по-голям доход, но е споделил различни съображения, които премиерът е приел.
В момента нашата банкова система не се нуждае от нито лев повече, тъй като е високо ликвидна, доказателство за което е ниския лихвен процент на междубанковия паричен пазар. Почти се приближава до Европейския, поясни Искров. Банките и да получат допълнителен ресурс, те биха го трансферирали моментално по сметки в чужбина. Ако от нас като Централна банка се иска по-голям доход, това означава да отидем на по-голям риск, обяснява още Искров. Централната банка на България разполага с едни от най-висококачествените активи, в сравнение с други централни банки - с много висока ликвидност и с много нисък риск, което е и основната цел на международните валутни резерви.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4180