EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:„Главболгарстрой“, “Булгартрансгаз”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:„Главболгарстрой“, “Булгартрансгаз”

mail15:05 | 30.11.2021прегледи 667 коментарикоментари 0


„Главболгарстрой“ може да строи газовата връзка със Сърбия. Това става ясно от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по жалбите на двама от другите кандидат-строители. Най-голямата строителна фирма в България спечели конкурса на държавното дружество „Булгартрансгаз“ с втора най-висока комплексна оценка, след като победителят – консорциум „Кенпайп“, в края на септември се отказа от договора, докато течеше проверка по жалби срещу неговото избиране. Офертата на „Главболгарстрой“ е с около 3 млн. лв. по-висока – 167.8 млн. лв. Решението на КЗК сега може да бъде обжалвано във Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

----------------

„Синергон холдинг“ и дъщерното му дружество „Синергон хотели“ са сключили договор, с който „Синергон хотели“ изкупува обратно 1,5 млн. свои акции, притежавани от „Синергон холдинг“, при цена от 2,36 лева за акция и на обща стойност 3,54 млн. лева. Акционерите на „Синергон холдинг“ одобриха продажбата на акциите при условията на обратно изкупуване на извънредно общо събрание миналата седмица. „Синергон хотели“ обяви през септември 2021 г., че ще изкупува свои акции, за да ги обезсили и намали капитала си. След обратното изкупуване и намалението капиталът на дружеството ще стане 20 664 032 лева. В момента размерът на капитала на дружеството е 22 164 032 лева. „Синергон хотели“ управлява два хотела в морския курорт „Слънчев бряг“ – „Гларус“ и „Искър“.

-----------------

Три проекта на “Булгартрансгаз” са включени в петия списък на проекти от общ интерес на Евросъюза и може да получат финансиране от ЕС. Това са разширението на газохранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и модернизацията и разширяването на преносната ни система. Чрез разширение на газохранилището в Чирен ще се повиши почти двойно капацитетът за съхранение на синьо гориво и ще се увеличат възможностите за нагнетяване на газ. Според “Булгартрансгаз” това ще стимулира навлизането на нови пазарни участници и ще увеличи интереса на търговците на втечнен природен газ. Допълнителни средства от ЕС се очаква да дойдат и за газовата връзка със Сърбия, за която вече е осигурено съфинансиране от 28 млн. евро. Третият проект включва модернизацията на компресорни станции, изграждането на нови газопроводи, както и рехабилитацията и подмяната на старите.

Източник:economic.bg, investor.bg, фирми


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037