EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:"Черният лебед", Сupffee ,БТК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:"Черният лебед", Сupffee ,БТК

mail15:15 | 29.05.2023прегледи 1085 коментарикоментари 0


Black Swan или "Черният лебед" - първият безпилотен товарен самолет на българската компания Dronamics, проведе успешно първия си полет от летището в Балчик. Dronamics разработват дронове с голям обсег и са първата лицензирана авиокомпания за превоз на товари с безпилотни самолети в Европа. Те са и стратегически партньор на IATA. "Черния лебед" може да пренесе 350 кг товар на до 2500 километра, като от компанията посочват, че това става 80% по-бързо, 50% по-евтино и с 60% по-ниски емисии в сравнение с алтернативните видове транспорт. Технологията и амбициите зад нея бяха валидирани с тестовия полет край Черно море.

-------------------

Пловдивският производител на биоразградими и ядливи чаши за кафе Сupffee привлече 1.8 млн. евро за разрастването на бизнеса си. С 500 хил. евро в дружеството "Къпфи" влиза българският фонд Еleven Ventures, а останалите 1.3 млн. евро идват под формата на безвъзмездна подкрепа от Европейския съвет по иновации EIC. С финансирането оценката на Cupffee достига 8 млн. лв., съобщава основателят на компанията Мирослав Запрянов, който остава с мажоритарен дял в дружеството от 51.23%. Компанията планира да използва финансирането, за да засили присъствието си на съществуващите пазари и да навлезе в нови такива. Към настоящия момент екипът на Cupffee наброява 15 души, всички базирани в производствената база на компанията в Пловдив.

----------------

Най-голямата саудитска инвестиция в България се очаква да стартира до седмици. Компанията Tawal ще закупи 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България на БТК, които към момента се управляват от United Group. Общата сума на сделката за инфраструктурата в България, Словения и Хърватска възлиза на 1,2 млрд. евро. Все още се изчакват детайлите каква част от инвестицията е за мрежата в България, но със сигурност това ще бъде най-голямата единична саудитска инвестиция у нас.

Източник: money.bg, Капитал, 24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg