EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:Кауфланд, Плаващ фотоволтаичен парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Кауфланд, Плаващ фотоволтаичен парк

mail11:10 | 10.03.2023прегледи 1037 коментарикоментари 0


1.7 млрд. лв. са инвестициите в дълготрайни активи, които е реализирала в последните 17 години най-голямата компания в ритейл сектора у нас – Kaufland България, показва финансовата равносметка на веригата. През 2023 г. компанията и сред трите най-големи работодатели в страната - с над 6600 служители, като от 2006 г. до сега изплатените от компанията заплати възлизат на 932 млн. лв.

Средният брой на артикулите във всеки един от 63-те магазина в цялата страна е до 20 000, като 87% от тях са от български производители или доставчици. 1.46 млрд. лв. са внесените към държавата данъци и 307 млн. лв. са платените осигуровки на служителите за същия период.

309 млн. лв. е стойността на изкупената българска селскостопанска продукция за последните 3 години. През 2019 г. компанията стартира своите уникални Договори за предварително изкупуване на продукцията на български земеделци. Само за 2022 г. изкупената продукция по тях е на стойност 32 млн. лв., като плановете на компанията са през настоящата година тя да надвиши 38 млн. лв.  През изминалата година от магазинната мрежа на ритейлъра са продадени над 25 000 000 бр./кг плодове и зеленчуци.

„Подкрепата за българските производители на плодове и зеленчуци е част от ангажимента, който имаме като лидери на пазара. Плановете ни за 2023 г. включват разширяване на дела на българската продукция във веригата с 30 %, както и въвеждане на редица мерки за повишаване на партньорствата в сектора. Предстои да разширим партньорствата си, да увеличим значително броя на договорите за предварително изкупуване, както и количеството на българските стоки в магазините си, като включително удвоим и броя на плодовете и зеленчуците от собствената ни марка „Брей!“, коментира още Иван Чернев.

--------------------------

България може да се превърне в устойчив енергиен център с най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа. Д-р Петър Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на Profine Energy, заяви това по време на първото медийно събитие на енергийната компания в София. Profine Energy, която е съвместно предприятие на германските компании Wirth Gruppe и Profine Group, представи своите намерения да инвестира до 1 млрд. евро в област Монтана чрез изграждането на плаващ соларен парк на язовир Огоста и съпътстващата го инфраструктура.

„Вълнуваме се относно първия ни проект за плаващ соларен парк в страна като България, където имаме успешен бизнес повече от 25 години. Предстои ни дълъг път преди да потвърдим, че фотоволтаичният парк е възможно да бъде реализиран.

В момента преговорите са само на проучвателен етап. Но ако всичко върви добре, той може да позиционира България сред големите играчи на европейската зелена карта. Разговорите с хората са изключително важни за нас, за да разберат същността на нашия проект, неговото екологично значение и потенциала му за създаване на работни места и намаляване на разходите за електроенергия“, каза д-р Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на Profine Energy.

Д-р Мрозик обясни също така подробно, че фотоволтаичният проект е в много ранен етап и в момента компанията извършва подробна техническа и икономическа проверка. Едва след като бъдат извършени първоначалните проучвания на място и бъде направена оценка на нормативната уредба, инвеститорът ще прецени дали да продължи с проекта и дали ще участва в евентуален търг.

Соларният парк на Profine Energy ще бъде най-големият проект от този тип в Европа. Плаващите фотоволтаични паркове имат по-висока ефективност от обикновените. Това се дължи на естествените свойства на водата да охлажда соларните панели, които от своя страна намаляват нивото на изпарения на водата и защитават местната флора и фауна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990