EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фирми:Глад за кадри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Глад за кадри

mail13:09 | 11.06.2021прегледи 856 коментарикоментари 0


Летните месеци идват с раздвижване на пазара на труда у нас и сериозен ръст при обявите за работа. Към настоящия момент те са с над 30% повече спрямо броя им от преди ковид кризата. Като това увеличение не е моментно, а тенденция за последните месеци, която показва стабилен ръст в броя на обявите. Наблюденията на Adecco България показват обаче, че активните кандидати в този период са малко и компаниите по-трудно намират кадри. С облекчаването на мерките, повечето хора искат да наваксат за локдауна с пътувания и социални събирания и да се посветят на лятото, затова и са по-малко активни в търсене на ново работното място. Към момента най-много кадри се търсят за ИТ сектора, автомобилната промишленост, аутсорсинга и производствения сектор.

Пандемията даде силен тласък на работата от разстояние, а на мнозина е ясно, че това е структурна промяна, която ще се запази и в бъдеще. Прочуване в Западна Европа (Германия, Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания и Италия) установява, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода между май 2020 г. и април 2021 г. в сравнение с предходната година. Важно е да се отбележи, че гъвкавите форми на работа не са само резултат от пандемията, но тя всъщност е ускорила този процес. 

В България тази тенденция е дори значително по-видима. Вече в над 60% от обявите се споменава възможността за дистанционна работа, докато преди пандемията този дял беше едва 10-15%. Любопитно е, че задължителното 100% присъствие в офиса може да стане причина за отказ на предложение за работа. Липсата на гъвкавост и възможност за работа от дистанция кара някои кандидати да отхвърлят предложението само поради тази причина, дори и ако останалите условия в пакета ги удовлетворяват. Част от мотивите затова са, че немалка част от служителите, които не са от София, вече са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от вкъщи.

Наблюденията върху българския пазар показват, че компаниите по-скоро няма да запазят изцяло дистанционния модел на работа, но ще преминат към хибриден вариант, веднага щом противоепидемичните мерки в страната го позволяват. Към момента големите компании, особено от аутсорсинга и IT сектора, както и тези в сферата на услугите, основно прилагат политики за работа от разстояния и не посещават офисите си. По-малките компании, които имат по-малък брой служители, прилагат политики на хибриден модел на работа, като постепенно се завръщат към работата в офисите, особено, когато има възможност за физическо „отделяне“ на служителите един от друг в офиса (по-малко използване на open space пространствата за сметка на обособяване на служителите в отделни стаи, зали за среща и т.н.). Най-малките компании обаче са вече почти 100% отново в офиса.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg