EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:ВяЕЦ „Свети Никола“, "Оптикс АД","КРЗ Одесос"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:ВяЕЦ „Свети Никола“, "Оптикс АД","КРЗ Одесос"

mail16:20 | 09.02.2022прегледи 1218 коментарикоментари 0


Своеобразен рекорд в производството на вятърна електроенергия отбеляза ВяЕЦ „Свети Никола“. Най-големият вятърен парк в България произведе през януари 2022 г. близо 55 500 MWh възобновяема електроенергия. Това е най-голямото количество електроенергия, произвеждано от вятърните турбини на парка за месец от пускането му в търговска експлоатация през 2010 г. и се равнява на средното месечно потребление на 185 000 български домакинства. Т.е. благодарение на работата на вятърен парк „Свети Никола“ домакинствата в област като Варна са използвали през месец януари 2022 г. изцяло възобновяема енергия, с което са допринесли за ограничаване на климатичните промени.

През първия месец на 2022 г. ТЕЦ AES Гълъбово осигури над 8% от потребената в страната електроенергия. В студените зимни дни на януари най-модерната въглищна централа генерира 337 520 MWh, което е ръст с 11% спрямо януари 2021 г. Това количество се равнява на средното месечно потребление на повече от 1,1 милиона български домакинства.

През януари 2022 г. ВяЕЦ „Свети Никола“ и ТЕЦ  AES Гълъбово са генерирали 10% от потребената електроенергия в страната. Т.е. всеки десети киловатчас електроенергия у нас през януари е бил осигурен от централите на AES България. Всичко това за пореден път показва изключително важната роля, която играят ВяЕЦ „Свети Никола“ и ТЕЦ  AES Гълъбово, за енергийната сигурност на страната и стабилността на енергийната система.

----------------

С инвестиция за 10 милиона лева се разкриват 100 работни места в Пловдив. Това става в новия производствено-развоен център на фирма "Оптикс АД", който беше пуснат в действие. Дружеството е единственото в България, което разработва и произвежда пълната гама специална оптика за нуждите на армията, полицията и на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Frontex. "Водим преговори за доставка на наши компоненти за аерокосмическите програми на Илон Мъск", заяви изпълнителният директор на компанията инж. Иван Чолаков. Той добави, че са избрали Пловдив за разкриването на своя център, тъй като градът се развива динамично, а в него има много университети, което ще ги улесни в провличането на кадри.

-------------

Предвижда се изграждане на предприятие за пакетиране и консервиране на месни продукти в Свищов. Суровините, които ще се използват за работа, са птичи меса и такива от дребни копитни животни. Инвестицията е на фирма „Лишкови“ ООД, чието седалище се намира в крайдунавския град. За реализиране на проекта ще се извърши реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в населеното място, в която да се обособят работни, помощни, хладилни и санитарно-битови помещения. Вече е задействана процедурата за разкриване на предприятието и проектът е входиран за одобрение от община Свищов и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново.

------------------------

Приходите на "КРЗ Одесос" от кораборемонт за четвърто тримесечие на 2021 година надхвърлят тези от същия период на 2020-а с над 8 на сто, заради повечето ремонтирани кораби - общо 56. Стойността на извършените ремонти от голям кораборемонт е 52.17 млн. лв. За сравнение, през 2020 г. дружеството е работило по 54 кораба за голям кораборемонт, като паричните постъпления са били 48.36 млн. лева. През четвърто тримесечие на миналата година КРЗ "Одесос" е получил и компенсации за ползваната електроенергия за октомври и ноември в размер на 132 хил. лева. Общо разходите за дейността на фирмата са били за 50.15 млн. лв. срещу 40.91 млн. лв. за 2020-а, което е ръст с около една четвърт. Най-силно е увеличението на разходите за заплати и осигуровки, както и за материали. Към края на декември те достигат 21.49 млн. лв., което е с 13.8% повече на годишна база.

Източник: Фирми, 24 часа,  Борба - Велико Търново, Банкеръ


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039