EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:ББР, Еврохолд, Топлофикация - София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:ББР, Еврохолд, Топлофикация - София

mail15:10 | 07.12.2022прегледи 741 коментарикоментари 0


Германска инвестиция за 80 млн. евро ще стартира в Дулово за изграждането на нов завод за преработка на каолин и кварцов пясък. Общинският съвет даде съгласие на „Каолин“ ЕАД за продажбата на няколко терена, които са частна общинска собственост. Дружеството ще инвестира 80 млн. евро за разработването на две находища на кварц-каолинова суровина, изграждането на железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително на газопровод до Дулово с дължина над 30 километра, както и построяването на самия преработвателен завод. С реализирането на проекта ще бъдат разкрити близо 500 работни места. След започване на добива на каолин под формата на концесионни такси в бюджета на общината се очаква да влязат около милион и половина лева годишно.

------------------

Около 300 млн. лв. от големите кредити, дадени от държавната Българска банка за развитие, няма да бъдат върнати. Причината е, че фирмите са получили евтините заеми, почти без обезпечения. Такъв е случаят с фирма “Роудуей кънстракшън”, на която банката е отпуснала заем от 150 млн. лв. Заемът е даден на "Роудуей кънстракшън", за да купи фирмата "Пътстройинженеринг" АД със седалище в кърджалийското село Груево и чийто предишен собственик е Румен Гайтански - Вълка. Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г.

-------------------

Дълговете на "Топлофикация - София" се очаква да надминат 1.5 милиарда лева в края на отоплителния сезон. До края на отоплителния сезон задълженията към "Булгаргаз" ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. При тези разчети, базирани на прогнозна цена на газа, общинското дружество ще дължи над 1.5 млрд. лева в края на сезона.

------------------

Общите приходи на „Еврохолд България“ към края на септември възлизат на 4,69 млрд. лева, като нарастват почти три пъти в сравнение с приходите за същия период на 2021 г. (1,628 млрд. лева). Електроенергийният бизнес на „Еврохолд“ (бившите компании на „ЧЕЗ“), който оперира под бранда „Електрохолд“, е допринесъл с почти 2,683 млрд. лева за приходите за отчетния период, или над 57% от общите приходи. Към края на септември 2021 г. приходите от енергийния бизнес са в размер на 327,315 млн. лева (за месеците август и септември). Застрахователният бизнес на „Еврохолд“ реализира почти 2 млрд. лева приходи в сравнение с 1,29 млрд. лева година по-рано, като отчита ръст от 55% на годишна база. Приходите на дружеството от финансово-инвестиционна дейност намаляват до под 7,1 млн. лева от почти 8 млн. лева година по-рано, или с 11%.

източник:БНР, news.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1009