EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:VW, Ford, Sony

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:VW, Ford, Sony

mail15:40 | 25.01.2024прегледи 595 коментарикоментари 0


Поздазделението на "Фолксваген" (Volkswagen) за производство на камиони и автобуси "Тратон" (Traton) отчете спад на поръчките за миналата година от 21 на сто спрямо много силната 2022 г., предаде ДПА.

Общият брой на поръчките за годината е бил 264 800, посочва базираната в Мюнхен компания. Компанията произвежда возила от марките МАН (MAN), "Сканиа" (Scania) и "Навистар" (Navistar), както и "Фолксваген трък енд бъс" (Volkswagen Truck & Bus) в Южна Америка.

Според "Тратон" спадът на поръчките е знак, че ефектите от пандемията, проблемите по веригите на доставките и руската инвазия в Украйна започват да се изживяват и положението се нормализира. Роля за спада обаче има и несигурната икономическа ситуация и високите лихвени проценти.

-------------------------

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) обяви, че е в процес на намаляване на производството на електрическия си пикап "Еф-150 Лайтнинг" (F-150 Lightning), заради понижени очаквания за търсенето на електрически автомобили, предаде в. "Файненшъл таймс". 

Автомобилният производител от Мичиган иска да приведе производството на автомобила в съответствие с търсенето на клиентите, се посочва в съобщението на компанията. "Форд" прогнозира продължаващ растеж на глобалните продажби на електромобили през 2024 г., макар и по-малък от очакваното.

"Очакваме светло бъдеще за електрически превозни средства за конкретни потребители", е цитиран в съобщението главният изпълнителен директор Джим Фарли. Автомобилната групата обаче иска да предложи на потребителите избор и "има наличен капацитет за мащабно производство на бензинови и хибридни пикапи "Еф-150", базиран на клиентското търсене.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че през ноември "Форд" обяви планове за намаляване на инвестициите в своя завод за батерии за електромобили в "родния" ѝ щат Мичиган.

---------------------

Японският конгломерат "Сони" (Sony Group) отменя плановете си за сливане на индийското си звено с медийната група "Зий Ентъртеймънт" (Zee Entertainment), прекратявайки сделка, която можеше да формира един от най-големите телевизионни оператори в Индия, предаде Ройтерс.

Провалът на сделката, която беше оценявана на 10 милиарда долара, създава повече несигурност за телевизионния оператор "Зий Ентъртеймънт". Това важи още повече с оглед на нарастващата конкуренция в южноазиатската страна, тъй като компанията "Дисни" (Disney) се стреми да слее индийския си бизнес с медийната група на милиардера Мукеш Амбани "Рилайънс" (Reliance).

"Зий Ентъртеймънт" заяви, че "Сони" търси 90 милиона долара неустойки от нея заради предполагаеми нарушения на споразумението за сливане между двете компании. Очаква се да се пристъпи и по процедура по арбитраж.

"Зий Ентъртеймънт" отхвърля всички твърдения на "Сони" и ще предприеме подходящи правни действия, се казва в изявление на компанията.

Според "Сони" определени "заключителни условия" на сливането не са били изпълнени въпреки "добросъвестните дискусии" и компаниите не са успели да се споразумеят за удължаване до крайния срок до 21 януари.

"След повече от две години преговори, ние сме изключително разочаровани (...) Оставаме ангажирани с разширяването на нашето присъствие на този оживен и бързо развиващ се пазар", заявяват от "Сони".

Въпреки че нито "Сони", нито "Зий Ентъртеймънт" уточниха кои условия по сделката не са били изпълнени, сливането вероятно е пропаднало заради въпроса кой ще ръководи новата компания. От "Зий Ентъртеймънт" са предложили досегашния си изпълнителен директор Пунит Гоенка, но от "Сони" са възразили.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg