EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Фирми:BMW,Toyota,TikTok

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:BMW,Toyota,TikTok

mail11:45 | 10.05.2024прегледи 457 коментарикоментари 0


Производителят на луксозни автомобили Бе Ем Ве (BMW) отчете спад на печалбата си с около 25 на сто през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2023 г., предаде ДПА. 

Печалбата на германския концерн преди данъци (EBT) се е понижила до 4,05 милиарда евро. Това е станало въпреки повишения интерес на клиентите на Бе Ем Ве към по-скъпите модели на компанията и увеличените продажби, които е реализирала.

Негативен ефект е оказал фактът, че автомобилите на Бе Ем Ве, задвижвани изцяло чрез батерии (BEV), заемат все по-голям дял от продажбите на германския концерн, а те му носят по-малка печалба, посочва ДПА. 

През първото тримесечие на 2024 г. компанията е продала общо 594 533 автомобила, което представлява повишение с 1,1 на сто спрямо същия период на 2023 година.

-----------------------

Японската автомобилостроителна корпорация "Тойота" (Toyota Motor Corp.) съобщи, че оперативната ѝ печалба за финансовата 2023 г., приключваща в края на март т.г., почти се е удвоила до 5,35 трлн. йени (34,5 милиарда долара) спрямо предходната година, предаде агенция Киодо.

По този начин "Тойота" става първата японска компания, чиято печалба преминава прага от 5 трлн. йени благодарение на силното търсене след пандемията и по-слабата йена. 

Чистата печалба на групата за финансовата 2023 г. се е удвоила до рекордните 4,94 трлн. йени (31,9 млрд. долара) при историческите продажби 45,1 трлн. йени (над 290 млрд. долара), което е повишение с 21,4 на сто.

Продажбите на автомобили на групата, включително произведени от подразделенията "Дайхацу" (Daihatsu Motor Co.) и "Хино мотър" (Hino Motors Ltd.), са се увеличили с 5 на сто до 11,09 милиона броя благодарение на популярността на хибридните коли. 
  
Благоприятно за автомобилостроителя е било и обезценяването на йената, което е увеличило оперативната печалба с 685 млрд. йени. 

За текущата бизнес година, която приключва през март 2025 г., компанията прогнозира спад на чистата печалба с 27,8 процента на годишна основа до 3,57 трлн. йени (23 млрд. долара) макар да се очаква продажбите да нараснат с 2 на сто до 46 трлн. йени. 

За годината групата планира да продаде 10,95 милиона автомобила в световен мащаб, което ще бъде понижение с 1,3 на сто.          

-------------------------

Социалната платформа "ТикТок" (TikTok) и нейната компания майка - "БайтДенс" (ByteDance), внесоха  жалба срещу САЩ в опит да блокират прилагането на закона, който има за цел да принуди китайския собственик да продаде прилжението под заплаха от забрана на американска територия, предаде Франс прес. 

Вашингтон прие в края на април закона, който дава на "БайтДенс" срок от 1 година да продаде приложението, изполвано от 170 милиона американци. Ако това не се случи, се предвижда платформата да бъде забранена. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg