EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми създават „детски градини“ в офисите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми създават „детски градини“ в офисите си

mail11:05 | 29.08.2016прегледи 686 коментарикоментари 0


Софийски фирми създават безплатни „детски градини“ в офисите си за лятото. Целта им е да се грижат за децата на служителите през отпуските, когато повечето държавни градини са затворени за ремонт, а месечните такси на дете за частните са между 400 и 1100 лв. Откриването на подобни корпоративни детски градини се наблюдава основно сред големи фирми с над 1000 - 1500 служители. Напоследък обаче малки и средни предприятия започват да предлагат тази възможност.

Опитът в това отношение споделя компанията Централа Енергоремонтна база (ЦЕРБ),в която работят около 230 човека. За първи път тази година предприятието осигурява забавачка за децата безплатно. До решението се стига, след като немалък брой служители се сблъскват с проблема за грижата за децата през летните месеци. През месец юли в район „Надежда“, където се намира предприятието, са дежурни 6 общински градини, а през август – едва 4 от всички 12.

„Затова още през юни ремонтирахме и обзаведохме едно от помещенията, наехме учител и това стана „лятна детска градина за 20 деца“, поясняват от предприятието. Забавачката ще работи до 15 септември, когато приключва ваканцията за държавните заведения. За разлика от повечето корпоративни детски градини, където се заплаща такса от родителите, в ЦЕРБ услугата е безплатна.

Идеята на компанията е да през следващите години да изгради целогодишна детска градина в предприятието, тъй като проблемът с липсата на свободни места в София е актуален през цялата година. Ще се предлагат занимания по спорт, чужди езици, изкуства.

Хиляди деца в София остават без места, особено в детските ясли, всяка година. Бройката на децата, за които не достигат места в общинските заведения, от 2012 до 2015 г. включително, е около 14 хиляди, според сдружение "Настоящи и бъдещи майки" (СНБМ).

 Безплатните детски градини в България не са често явление. През февруари 2016 г. Кметът на Стрелча обяви, че целодневната градина ще е безплатна, ако родителите са били изрядни данъкоплатци през последните 5 години. Безплатна ясла и градина за всяко дете беше предложението през пролетта на тази година на бившия социален министър Ивайло Калфин. Експерти изчисляват, че за да се превърнат предложенията за безплатни ясли и градинив реалност, ще са необходими около 200 млн. лв. годишно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg