EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми: Спад в Аурубис, "Вкусна ядка", НКЖИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Спад в Аурубис, "Вкусна ядка", НКЖИ

mail12:10 | 22.02.2019прегледи 599 коментарикоментари 0


Медодобивният завод Аурубис България АД в Пирдоп отчита по-слабо производство за периода октомври - декември на 2018 г., отчита германският собственик Aurubis Group за първото тримесечие на финансовата година. Причината за понижението е спирането на производството за непланов ремонт. Подобно временно прекратяване на работата е имало и в два други завода от групата, което е понижило приходите на целия сегмент "Рафиниране и преработка на метали", към който принадлежи "Аурубис България". Количеството на преработения меден концентрат в Пирдоп е намаляло с 10% до 323 хил. тона за тримесечието. Това е довело и до по-ниско производство на страничния продукт сярна киселина, където спадът е 17% до 300 хил. тона. С 5% по-малко са произведените катоди (мед с висока чистота), като общият им обем достига 55 хил. тона за периода. Освен в Пирдоп повреди в оборудването са наложили временно спиране на работата и в заводите в Хамбург и Люнен. Общото количество произведени катоди в сегмента е 296 хил. тона, което е понижение със 7% спрямо аналогичния период на предходната финансова година.

------------

Софийската компания "Вкусна ядка" ще инвестира 5 млн. лв. в нова фабрика в Лозен, която ще бъде трета за дружеството. Инвестицията е съфинансирана от Програмата за развитие на селските райони със субсидия от 3.910 млн. лв., а останалата част са собствени средства. Част от сумата е предвидена и за развитие на фирмените брандове. Строителството ще започне в средата на тази година. Фабриката ще е с разгъната площ 1500 кв. метра и ще работи с модерна технология. Очаква се инвестицията да увеличи значително производствения капацитет на дружеството и да осигури поне 20 нови работни места. Компанията има фабрика и в област Силистра, където разполага и с 8000 декара собствени слънчогледови посеви и силози. Компанията изнася суровини за Мексико и САЩ. Последният публикуван в регистъра годишен финансов отчет показва, че общите приходи от дейността на дружеството за 2017 са 5.070 млн. лв., а печалбата 130 хил. лв. За 2018 г. фирмата отбелязва 48% ръст на приходите - резултат от стратегията за развитие на брандовете.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) избра фирмите, които ще да ремонтират гарите Подуяне, Искър и Казичене, които са част от най-натоварената линия в страната София – Пловдив. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 и е на стойност 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева. Строителните дейности трябва да завършат през 2020 г. По Обособена позиция 1: „Реконструкция на гаров комплекс Подуяне, в това число изготвяне на работни чертежи и детайли, и упражняване на авторски надзор“ - „Инфраструктурно строителство“ АД с предложена цена: 2 903 166, 23 лв. без ДДС. По Обособена позиция 2: „Реконструкция на гаров комплекс Искър, в това число изготвяне на работни чертежи и детайли, и упражняване на авторски надзор“ - „Консорциум Гара Искър 2018“. Участници в обединението: „Среги“ ООД и „ТИТ Инженеринг“ ЕООД с 1 212 239,00 лв. без ДДС. По Обособена позиция 3: „Реконструкция на гаров комплекс Казичене, в това число изготвяне на работни чертежи и детайли, и упражняване на авторски надзор“ - „Сдружение Интерполис 2018“. Участници в обединението: „Интерполис“ ЕООД и „Инфра Роудс“ ЕООД с предложена цена: 1 113 651,51 лв. без ДДС

Източник: Капитал, economic.bg

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg