EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми се борят срещу кризата с иновации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми се борят срещу кризата с иновации

mail12:49 | 28.09.2009прегледи 1139 коментарикоментари 0


Иновации, с които бизнесът по-лесно да се справи с кризата, ще бъдат показани на Международен технически панаир в Пловдив. Той  се открива днес и ще продължи  до 3 октомври.  Страна партньор на юбилейното 65-то  издание на  форума  е Унгария, чието представяне е под мотото "Иновации и креативност".
Главният директор на Международния панаир Иван Соколов коментира, че тази година очакванията са били за по-скромно участие на изложители  заради кризата, но всъщност се наблюдава обратна тенденция.  Тя сякаш ги е провокирала да покажат своите компании с обновени лица, допълни той. По думите му иновациите са буквално на всяка крачка и на всеки щанд. Кризата осуети множество изложения в цял свят,  но Международен панаир Пловдив запази всички свои прояви. Надяваме се тази тенденция да продължи и догодина, подчерта Иван Соколов.
От администрацията на панаира очакват над сто хиляди посетители.  В 65-то издание на най-престижното изложение в Югоизточна Европа тази година участват  1985 фирми  от 44 държави от целия свят -  787 български и 1198 чуждестранни.  Те ще демонстрират 15 световни новости и 72 продукта, които идват за първи път на българския пазар. Неслучайно акцентът е върху новите технологии, тъй като форумът се провежда по време на Европейската година на иновациите.
На есенния панаир ще бъдат демонстрирани новости, които се прилагат лесно, дават ефект в кратки срокове и бързо връщат направените разходи. Ще бъдат предложени и нови решения за оборудване и мениджмънт на модерните предприятия. Специалисти
коментираха за БТА, че индустрията обръща поглед към детайлите и улесненията за бизнеса и крайните клиенти, търсейки перспективи за развитие след кризата.
Сред най-атрактивните новости в световен мащаб, които ще бъдат представени на панаира в Пловдив, е най-малкият, лек и мощен адаптор в света. Устройството е с размери 55х35х25 мм и е с тегло от 70 гр. Миниадапторът ще бъде представен от тайванска компания.
Българска фирма ще демонстрира свои високоефективни слънчеви системи, което също е иновация от световен мащаб, обясниха специалистите. Друга наша компания ще представи иновативен PVC  профил за прозорци. Очаква се интерес да предизвика и нов вид мълниеотвод със защитно съоръжение срещу импулсно свръхнапрежение. Основната му употреба е за постройки, където е необходима висока защита срещу потенциално попадане на мълния - болници, банки, станции на мобилни оператори, водни станции, електроцентрали, контрол на въздушния трафик. Уредът е
произведен от чешка фирма.
Сред останалите новости са уреди и оборудване за автомобилната индустрия, машиностроенето, производството на компютри, а също така и нова технология за омекотяване на вода чрез обратна осмоза.
За първи път на българския пазар ще бъдат демонстрирани магнитни системи за бита, офиса и промишлеността, изработени в предприятие от Чехия. Нови са и изделията на наша фирма, която произвежда бетонни керемиди и цялостна покривна система с висока устойчивост на износване и метеорологични условия.
Една от новостите за българския пазар, която е предназначена за битова употреба във всяко домакинство, е комбинирана стълба и дъска за гладене. Когато се постави вертикално дъската става сгъваема стълба с платформа и две стъпала. Уредът 2 в 1  е привлекателен с това, че спестява място и пари.
Тази година изложителите са обърнали особено внимание на уреди с висока енергийна ефективност. Повече от 20 новости в това направление  ще бъдат предложени на вниманието на българския бизнес по време на форума.
По традиция в рамките на есенния технически панаир се провеждат международни изложби. Тази година те ще бъдат десет на брой. Най-много фирми са заявили участие в изложба Машиносторене, която ще бъде разположена и на най-голяма площ в палати 13,14 и 21 и на няколко открити площи.
Очаква се интерес да предизвика и Автомобилният салон, на който ще бъдат представени над 140 експоната. И тази година ще има томбола, от която един посетител ще спечели кола.
Любопитна подробност е това, че  пловдивският скулптор Цвятко Сиромашки ще извайва автомобилни модели  от специален пластилин, а по-късно ще бъдат отлети и от бронз.
Като страна партньор Унгария, освен богата делова програма,  е подготвила и атрактивни демонстрации за посетителите.
След Лондон Пловдив е вторият  град в Европа, където ще бъде показана новата модификация на прочутото Кубче на Рубик, което вече е във формата на кълбо.  Ще бъдат демонстрирани техники за най-бързо сглобяване и ще се организират състезания за зрителите. Уроци по чардаш и унгарски ресторант ще разкрият други аспекти от традициите на страната партньор.
Подредена е и изложба от 30 холограмни картини, тъй като холограмата е унгарско изобретение, наред с кибрита, писалката, телефонната централа, електрическата железница, говорещите фирми и витамин С.  Сред най-новите открития на унгарските учени, които присъстват в експозицията, са стъклен бетон и апаратура за
 лечение със светлина. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165