EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми проучват сивата икономика във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми проучват сивата икономика във Варна

mail10:39 | 23.02.2010прегледи 812 коментарикоментари 0


Мнозинството от членовете на регионалното звено на Асоциацията на индустриалния капитал в България се оплакали, че именно забавените плащания са основният им проблем в момента, пише днес в. Позвънете. Държавата е най-големият генератор на сива икономика в условията на криза, заяви председателят на управителния съвет на асоциацията Васил Велев. „Когато публичните възложители бавят изплащането на поръчките, фирмите не могат да дадат заплатите и осигуровките на служителите си. Така за да имат възможност да дадат поне някакви възнаграждения, го правят нелегално, в плик, без за това да се плащат дължимите налози”, обясни Велев. Той даде пример с търговска компания от Варна, която от една година чака да й се възстановят 5 млн. лв. ДДС за изнесени стоки.
За да се оцени влиянието на сивата икономика върху легалния бизнес от асоциацията започват специализирано проучване. От Варна и региона ще бъдат одитирани около 40 компании. Освен това се предвижда да се сформира и специална фокус група, в която да се откроят специфичните за района проблеми, с оглед на бизнеса, който се развива тук. Ще се концентрираме върху морския бранш и туризма, заяви секретарят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Милена Ангелова. Целта на проекта е чрез допитване във фирмите да се установи кои са онези практики от сивата икономика, които спъват легалния бизнес. Сигнали за корупция също ще се приемат на гореща телефонна линия. От асоциацията обещават пълна анонимност на участниците в допитването. Предвижда се да се проверят и системите за контрол. В момента в асоциацията се получавали много сигнали за липса на контрол от страна на държавата, въпреки възможностите й за това.
На база резултатите и направените анализи ще се подготвят предложения за изменения в нормативната уредба. Очаква се да се направят над 100 конкретни препоръки, посочи Велев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg