EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Каменица, Кауфланд - най-голямата тиква

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Каменица, Кауфланд - най-голямата тиква

mail16:10 | 13.10.2022прегледи 718 коментарикоментари 0


 „Каменица“ АД публикува първия си доклад за устойчиво развитие, в който представя своята стратегия „Нашият отпечатък“ и постигнатите резултати от нея за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. Усилията на производителя са фокусирани в две приоритетни области – хора и планета, и имат за цел да превърнат отпечатъка, който компанията оставя върху околната среда, във възможно най-положителен.

Грижата за планетата и опазването на нейните ресурси са основен фокус в стратегията на „Каменица“ АД. През 2021 г. компанията е намалила теглото на пуснатите на пазара първични и вторични пластмасови опаковки с близо 70 тона спрямо 2020 г. Водата е основен ресурс за производството на бира и нейното качество и правилното обработване е изключително важно. Пивоварната на компанията в Хасково използва 5 собствени водоизточника и влаганата вода преминава през процеси на пречистване и обработка, най-важният от които е този в инсталацията за обратна осмоза. От началото на 2022 г. заводът на „Каменица“ АД в Хасково закупува изцяло само зелена енергия. Компанията е ангажирана и с подкрепата на родното производство, като за правенето на бира се използва 95% български малц, 95% от фирмите за транспорт, с които работи, са български, и над 80% от пакетиращите материали за продуктите се произвеждат у нас. Във връзка с пестенето на природни ресурси и нововъведенията, които биреният производител е въвел, са отчетени 17% по-малко вложена вода в производството на 1 hl бира готов продукт, 12.5% по-малко вложена електрическа енергия и 65% по-малко закупен въглероден диоксид за 2021 г. спрямо 2016 г.

--------------------------

Сезонът на тиквите в Kaufland започва на 11 октомври в най-новия хипермаркет в „Горубляне“ с представянето на най-голямата тиква в Източна Европа. Тя ще бъде разположена на закрития паркинг в иновативния „зелен“ магазин на лидера в модерната търговия. Рекордьорът по големина ще радва малки и големи чак до 6 ноември и всеки ще може да се снима за спомен.

Най-голямата тиква в Източна Европа според нейния собственик Добри Брадистилов е от специалния сорт „Атлантически гигант“ и е достигнала рекордните 300 кг. Обиколката й в момента достига 4 метра.

Как се отглежда тиква-гигант? Според собственика, който се е погрижил тиквата да достигне подобна големина заедно със сина му Борис, целият процес доставя удоволствие. Отглеждането е трудоемко, в началото наддава по 8-10 килограма на ден, а този сорт може да достигне и до рекордните 800 до близо тон.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161