EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми инвестират в служители въпреки кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми инвестират в служители въпреки кризата

mail13:25 | 13.07.2009прегледи 562 коментарикоментари 0


Европейските компании, очакващи възстановяването на икономиката, вземат новаторски мерки, за да намалят разходите за труд, без да загубят трайно добрите си служители и дори инвестират в обучения и бонусни схеми, за да засилят лоялността им, съобщава Ройтерс.
Компаниите изпробват различни схеми за работа на непълно работно време и финансират периодите на дългосрочни отпуски, за да стимулират персонала да работи за кратък период без заплащане.
Някои фирми продължават да съкращават хиляди работни места, опитвайки се да сведат до минимум споровете със синдикатите и да запазят персонала си.
Телекомуникационната компания British Telecom, която е един от най-големите работодатели в частния сектор във Великобритания с персонал от около 106 000 души, предлага на служителите си 25 на сто от заплатата им, ако се съгласят да напуснат работа за 1 година и еднократна сума от 1000 бр. лири (1619 д.) като стимул за преминаване на непълно работно време.
Компанията, която планира до март 2010 г. да намали постоянния си и временен персонал с 15 000 души, желае да запази ключови служители и да избегне суматохата около наемането на нов персонал, когато икономиката се възстанови.
Подобни схеми, приложени при счетоводителите на KPMG и испанската банка BBVA, спечелиха одобрението на персонала и според някои тези мерки са допринесли за ограничаване на безработицата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg