EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Газпром, Лавена АД, Арсенал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Газпром, Лавена АД, Арсенал

mail09:15 | 09.11.2023прегледи 1061 коментарикоментари 0


"Газпром” си тръгва от бизнеса с горива в България, въпреки че натискът през последните седмици е върху “Лукойл”. Сръбската “Нис петрол”, през която “Газпром” развива петролния си бизнес, е обявила веригата бензиностанции у нас за продан.

Компанията е изготвила кратко описание на бизнеса си, в което се посочва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база и че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база. “Нис петрол” за 2022 г. работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лева. През 2021-а е била 5,6 млн.

През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” у нас са били 34 - 22 собствени и 12 под наем. През тази година бройката им намалява на 23, защото са прекратени част от договорите за наем. В Пловдив през пролетта на тази година “Газпром” остана само с три бензиностанции.

От края на април другите пет обекта вече се стопанисват от “Шел България”. В бизнес плана за 2023 г. на “Нис петрол” за България е записано, че се очакват продажби за близо 79 млн. лева, което е два пъти по-малко от тези през 2022 г.

Според участници на петролния пазар максималната цена, която руската компания може да вземе, е към 100 млн. евро, като в нея се включва и петролната база. Ако има сделка, това ще означава, че “Газпром” изцяло се оттегля от енергийния пазар в България, след като през пролетта на 2022 г. спря доставките на природен газ.

---------------

Консултантската ИТ компания Balkan Services успешно внедри софтуер за бизнес анализи в „Лавена“ АД - един от водещите производители на козметични продукти и лавандулово масло в България. Проектът автоматизира проследяването и анализа на продажбите на дружеството за над 40 страни от 5 континента, вкл. търговски отстъпки, продуктова номенклатура, клиенти, дистрибуция.

BI системата е ефективен инструмент за управленски анализи и решения, с който екипът на „Лавена“ АД получава ежедневно и на момента справки с актуални данни. BI инструментът е облачен, предоставя предефинирани репорти и анализи и всички негови потребители разполагат с достоверна и навременна информация, за да управляват по-добре процесите на продажби, да откриват по-бързо проблемни зони и да взимат своевременни решения.

----------------------

На фона на военните конфликти по целия свят за военния завод "Арсенал" предстои внедряването на мащабна автоматизация на оборудването и процесите. Само през последните години инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности в "Арсенал" надхвърлят 200 млн. лева.

"Сключените договори за ново оборудване са с максимална автоматизация - комплексни машини, интегрирани с роботи и манипулатори", поясниха от "Арсенал". Пример за това е започналото изграждане на новия завод в Стара Загора, който ще бъде изпълнен с високопроизводителни машини и съоръжения. Военното предприятие има сключени договори за автоматизиран монтаж на сглобени единици.

Пред финализиране са няколко проекта в масовите производства за автоматизиран контрол на детайли и изделия.

Важни нови технологии и процеси, които характеризират високото технологично ниво на фирмата, са: МIM процес - инжекционно формоване, депластифициране и синтерованена детайли от метален прах; спининговане на детайли от черни и цветни метали; ротационно поточно формоване на дълги детайли; твърдо анодиране на детайли от алуминиеви сплави; лазерно разкройване и маркиране; линии за автоматично фосфатиране; роботизирано заваряване; безразрушителен контрол на детайли и материали, експресни методи за анализ и много други.

Източник:  24 часа, Balkan Services, money.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg