EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Била, “Декотекс” АД, „Слънчо“ АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Била, “Декотекс” АД, „Слънчо“ АД

mail13:10 | 03.08.2023прегледи 803 коментарикоментари 0


Три магазина BILLA отвориха врати, след като бяха изцяло обновени с модерна фасада, приветливи търговски зали и повече удобства за клиентите. Реновираните обекти на веригата се намират в квартал „Орландовци“ в София, в Асеновград и в Сливен, като общата сума за реконструкцията им възлиза на над 8 млн. лв. Обновените магазини разполагат с енергоефективни хладилни инсталации, LED осветление и електронни етикети, които заменят хартиените.

Интегрираните екосъобразни решения са част от цялостната политика на компанията за устойчиво развитие и опазване на околната среда, която има за цел постигане на пълна климатична неутралност до 2040 г. Програмата за реновиране на обектите на веригата продължава, като планираната годишна инвестиция възлиза на над 32 млн. лв. BILLA България фокусира усилията си върху изграждане на съвременни и уютни търговски зали, максимален комфорт, бързина и удобство при пазаруване. За последните 3 години компанията е вложила близо 60 млн. лв. за модернизиране на свои магазини.

------------------

Приходите от продажби на фирмата за производство на килими и мокети “Декотекс” АД – Сливен намаляват през първото полугодие на тази година. Паричните постъпления са в размер на 1.66 млн. лева при 1.77 млн. лева година по-рано. За фирмата работат 33 служители. Приходите са от продажби на електроенергия, килими и килимени изделия и нетъкани подови покрития /тъфтинг/, а паричните постъпления от услуги са от наеми.

Дружеството осъществяна допълнителна дейност по производство на електрическа и топлинна енергия от когенерационна система „Къминс“ и е производител на ел.енергия по Закона за енергетиката.

През първото полугодие системата е осигурила на фирмата приходи от 166 хил. лева. Сливенската фирма е едноличен собственик на „Декотекс Имоти“, което е специализирано в отдаване под наем на производствени, търговски и административни сгради, както и инвестиране, строителство и продажба на недвижими имоти. Компанията има програма за износ и продажба на вътрешен пазар чрез дистрибуторска мрежа и търговските вериги. Основните външни пазари през полугодието остават Румъния и Полша.

Разходите на „Декотекс“ обаче също са свити между януари и юни. Те са за 1.30 млн. лева при 1.40 млн. лева за полугодието на миналата година. В края на юни „Декотекс“ е на печалба в размер на 81 хил. лева при 79 хил. лева за първото полугодие година по-рано. “Каппа Технолоджи” АД – Сливен е най-големият акционер с дял от 91.94% от книжата с право на глас. Останалите книжа са собственост на по-малки инвеститори. От членовете на съвета на директорите само Васил Йовчев – изпълнителен директор, има акции в дружеството – 12 913 броя или 0.08 на сто от капитала.

Фирмата за производство на килими и мокети “Декотекс” АД – Сливен ще изплати брутен дивидент от печалбата за 2022 г. в размер на 0.035 лева на акция, като общо ще се разпределят 526 456.35 лева. Сумата е по-висока спрямо разпределения дивидент от 0.02 лв. на акция от печалбата за 2021 година. Тогава компанията изплати на акционерите си общо 300 832 лева.

-----------------------

Производителят на детски стерилизирани храни и зърнени храни „Слънчо“ АД отчита спад на печалбата за полугодието заради свиването на приходите от държавната подкрепа и т.нар. други приходи. Продажбите на продукция отчитат малък ръст под 1%, който се дължи на увеличението на продажбите на детски инстантни храни и екструдирани продукти. За отчетния период разходите на компанията нарастват с близо 2%, като основният натиск идва от увеличението на разходите за персонала.

Общите приходи на производителя на детски храни към края на юни възлизат на 3,491 млн. лева при 3,57 млн. лева към края на юни 2022 г., което е с 2,21% по-малко на годишна база. От тях продажбите на продукция са за 3,466 млн. лева при 3,437 млн. лева година по-рано, или с 0,84%.

Разходите на „Слънчо“ за полугодието възлизат на 2,879 млн. лева при 2,825 млн. лева за полугодието на 2022 г., което представлява ръст от 1,9% на годишна база. „Слънчо“ отчита 551 хил. лева печалба към края на юни при 670 хил. лева година по-рано, което е със 17,76% по-малко на годишна база. В последната година акциите на дружеството поевтиняват с над 19%, а пазарната капитализация достига 25,28 млн. лева.

Източник:actualno.com, investor.bg

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg