EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: АПС, картелни компании, ЧЕЗ, BULATSA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: АПС, картелни компании, ЧЕЗ, BULATSA

mail18:15 | 14.11.2016прегледи 1800 коментарикоментари 0


Ръст в използването на Автоматични пощенски станции (АПС) отчита куриерската компания Еконт. Интересът към иновативната услуга нараства на практика на ежедневна база, въпреки че тя е относително нова за страната ни. Автоматичните станции представляват устройства, подобни на банкомати, чрез които клиентите могат сами да изпратят или да получат пратки, без да общуват със служител на куриерската компания. Средният месечен ръст в броя на пратките, изпращани и получавани чрез тях, през последното тримесечие е 20 процента. Сред основните причини за нарастващия интерес към Автоматични пощенски станции са тяхното непрекъснато работно време, достъпните локации, сигурността и дискретността при работата с тях. Влияние оказва и разрастването на мрежата от АПС точки, като фирмата отбелязва, че има действуващи  16 такива устройства в градовете София, Русе, Стара Загора, Червен Бряг, Плевен, Севлиево, Враца, Шумен, Варна, Пловдив и Перник. В близко бъдеще предстои техният брой да достигне общо 43. Устройствата са създадени от австрийска компания – производител на банкомати и банкови сейфове. АПС са също толкова сигурни, надеждни и устойчиви. Те са защитени от външна намеса и работят независимо дали имат достъп до интернет, като съхраняват локално информацията за пратките и я актуализират винаги, когато са свързани към мрежата. Изключително лесни са за употреба дори от хора без технически познания. Намират се на удобни локации – в бензиностанции, закрити пазари и други лесно достъпни точки. Цената за използването на този тип устройства е с 10% по-ниска от тази в тарифата на Еконт за куриерски и пощенски услуги.

**************

Четири от петролните компании, уличени преди месец в договарянето на цените, са поискали удължаване на срока за възражения чрез т. нар. "процедура по разкриване на защитена тайна".  Какво представлява процедурата обясни за "Хоризонт" председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова:  Когато някоя от фирмите си признае, че е в картел - "Лукойл", "Петрол", "НИС Петрол"  и "Еко" искат разкриване на тайната. В това определение, с което ние казахме, че има нарушение, има защитена тайна, това са тайните, които сме извадили като кореспонденция между фирмите. Тази информация още не им е известна. По закон те имат право да се запознаят с тази информация, но трябва да направят искане за това. Повечето от фирмите вече са го направили. Изчакваме ги да изтече 30-дневният срок, в който ние трябва да се произнесем дали ще разкрием тази информация, или не. По принцип винаги разкриваме такава информация, защото това им дава право на защита.

************

ЧЕЗ Разпределение България получи заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който ще бъде използван най-вече за придобиване на съоръжения, изградени от трети страни. Изкупуването на съоръженията е важно за инвеститорите. То ще позволи да бъдат приключени поетите ангажименти по договорите за присъединяване на съоръжения към електроразпределителната мрежа. След придобиването им от ЧЕЗ Разпределение, ще отпадне и задължението на инвеститорите за поддръжка на енергийните съоръжения, която изисква ресурси и е в тяхна тежест. Изкупуването на обектите ще предостави възможност и за правилното им и законосъобразно експлоатиране.

*********************

BULATSA откри нова оперативна метеорологична зала в РЦ за ОВД. Тя е изградена по стандартите на Световната Метеорологична Организация и осигурява нова концепция на предлаганото аеронавигационно метеорологично обслужване.  От нея Единният Прогностичен Център в София ще изготвя свръхкраткосрочните метеорологични прогнози  за петте международни летища на България.  Авиометеоролозите разполагат с най-съвременна техника за анализ и визуализация в реално време на метеорологичните условия над обслужваното въздушно пространство. В работните станции се интегрират радарни, наземни и сателитни данни с данни от числени модели.  С новата оперативна метеорологична зала  в ДП РВД ще се  повиши точността на прогнозите и навременността на предупрежденията, което ще доведе до още по-безопасен полет във въздушното пространство над страната.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151