EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирмени новини:Химко, летище София + Техномаркет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини:Химко, летище София + Техномаркет

mail10:32 | 21.10.2015прегледи 1907 коментарикоментари 0


Полската компания "Корпо М фууд" иска да инвестира 8 млн. евро в предприятие за преработка на пчелен мед в Сливен. Предприятието ще осигури работа на 100-150 души, а продукцията му ще се изнася основно в чужбина. Основна част от предприятието ще бъде модерна лаборатория за изследване на меда. Полското предприятие в Сливен ще може да преработва по 4000 тона мед годишно и ще бъде най-голямото в България.

Националната електрическа компания (НЕК) обяви продажба на активите на „Химко-Враца“. Всичките  земи,  сгради,  инфраструктура,  производствени  съоръжения, машини и оборудване се предлагат за 18 404 901,00 лв. Продажбата ще се извърши на 03.11.2015 г. в канцеларията на синдика на завода в София. Продажбата е по искане на синдика  на завода с решение на Врачанския окръжен съд и е чрез пряко договаряне по реда на чл. 718 от Търговския закон - чрез провеждане на преки преговори с потенциалните  купувачи въз основа на подадени от тях писмени предложения. Торовият завод преустанови  работа  в  началото на века след натрупани задължения.  В момента най-големите му кредитори са Булгаргаз ЕАД и НЕК ЕАД.

Летище София е осъдено да плати 44 млн. долара на кувейтско-саудитската компания, която изгради новата писта. Причината е забавяне на процедурите по отчуждаване на терените за пистата, както и неизплатени суми на изпълнителя. Чуждата компания се обърна към Международния арбитражен съд, за да си потърси парите. Летище София също излезе с претенции. Договорът за изграждането на пистата е подписан с кувейтско-саудитската компания през 2003 г. Цената е близо 53 млн. долара без ДДС. Проблемите започват със забавянето на процедурите по отчуждаване на терените за пистата. Не са платени и част от дължимите суми на изпълнителя. Международният арбитражен съд признава почти всички искове на чуждестранното обединение за близо 76 млн. лева. Две български съдилища признават решението на международния съд. Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок. Годишните приходи на Летище София за миналата година са 107 млн. лева, а чистата печалба - 5 250 000 лева.

Софийският градски съд в петък е допуснал екстрадицията на бизнесмена Николай Китов в Италия. Срещу шефа на “Техномаркет” тече разследване за данъчни престъпления на италианските власти. Той беше задържан в началото на юли т.г. у нас. Два пъти съдът отказваше екстрадицията му, но миналата седмица е било взето решение да бъде предоставен на властите в Италия след представяне на нови доказателства. Китов щял да бъде транспортиран в Италия до дни. Според тамошната полиция Китов е част от група измамници, която организирала схема за фиктивна препродажба на черна и бяла техника, а щетите от престъпната дейност били за над 70 млн. евро. След ареста Китов беше пуснат от съда под гаранция от 10 хил. лв. Срещу него и друг бизнесмен - Едуардо Миролио, има заведено търговско дело от КТБ заради неуредени финансови взаимоотношения с фалиралата банка.

Източник: Стандарт, Зе, Вести, 24 часа

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg