EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирмени новини:Оферти за БТК, пазар + износ на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини:Оферти за БТК, пазар + износ на ток

mail18:00 | 17.11.2015прегледи 1745 коментарикоментари 0


Три оферти са подадени за търга на БТК. Един от кандидатите е частната гръцка компания Olympia, контролирана от Панос Германос заедно с американския хедж фонд Third Point. Останалите предложения са на Марк Шнайдер - собственик на европейския кабелен оператор UPC, подкрепен финансово от американския фонд за дялови инвестиции CVC и Спас Русев. На 19 ноември 2015 г. в Лондон ще бъде проведен и самият аукцион за БТК. На него ще могат да се явят само представители на дружествата, подали оферти и внесли депозит за участие. На търга се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. През две други дружества то е 100% притежател на БТК. До продажбата се стигна, след като акционерите в телекома (на върха на веригата на собствеността й това са Цветан Василев с 43.33%, руската ВТБ през лондонското си звено VTB Capital с 33.33%, и кредитори на компанията с 23.33%) не успяха да върнат мостов кредит от 150 млн. евро. Заемът беше отпуснат от група банки срещу залог 100% от InterV, а срокът за плащането му изтече в края на май. Агент по заема и основен негов държател е VTB Capital. Банката според споразумението за финансирането е длъжна в резултат да продаде обезпечението, за да върне парите си.

Производството в рудодобивното предприятие "Дънди прешъс металс Челопеч" остава високо през първите девет месеца на годината, но приходите са намалели заради поевтиняването на металите, съгласно отчета на канадската компания майка Dundee Precious Metals (DPM) към края на септември 2015 г. Инвестициите в българския завод намаляват през тази година, след като предходните 1-2 години бяха приключени някои от мащабните проекти на дружеството. Като цяло прогнозата на DPM за производствените и финансовите резултати на предприятията й до края на годината остава непроменена от очакванията в началото на годината. Компанията е собственик също на рудодобивно предприятие в Капан (Армения) и металургичен завод в Цумеб (Намибия) За първите девет месеца на годината в "ДПМ Челопеч" са били добити и преработени 1.5 млн. тона медно-златна руда, което е сравнимо като обем с резултатите за същия период на миналата година. Преди две години компанията приключи проект за разширение и модернизация на мината и преработващите съоръжения, който удвои капацитета й до около 2 млн. тона руда годишно.

Износът на ток от България за Турция и Гърция е намалял наполовина към края на миналата седмица, в сравнение с два месеца по-рано, показват данните на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Повечето от търговците в момента купуват от борсите в Унгария и Румъния, където електроенергията е по-евтина и изнасят за южните ни съседки. Заради спада на експорта се забавя и ръстът на износа спрямо 2014 г. 2014 г. остана в историята като годината с най-нисък износ на електроенергия. Така докато към края на лятото износът растеше с 40% на годишна база, то към 8 ноември той е с 19,63 на сто по-висок от миналата година. За първите десет месеца на годината общото производство на ток в страната се е увеличило с 6,43%.

С 38 000 лв. ще бъде увеличен капиталът на проектната компания, създадена за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис“. Това ще стане чрез издаване на акции на същата стойност. Средствата, които сега се отпускат и ще бъдат придобити от държавата чрез Министерството на финансите, са необходими на компанията за разплащане през 2015 г. на задължения по сключени международни споразумения. Проектната компания е акционер в регистрираната в Холандия международна проектна компания „Транс Балкан Пайплайн Б. В.“ (ТПБ) и притежава 24.5% от капитала й. Толкова има и гръцкият акционер, а руснаците са с 51-процентен дял.

Свободният пазар на тока за гражданите върви към поредно отлагане и може да бъде въведен, евентуално, чак от 1 май 2016 г.  Според енергийното ни министерство причината е, че процесът изисква време, а от Световната банка препоръчали на България реформата да бъде плавна. Според предишни намерения, забавени с около 8 години, битовите абонати трябваше да могат да избират доставчик на ток от 1 януари. Впоследствие срокът бе изместен за началото на март, след това - за 1 април. Сега се очертава ново забавяне. До момента само големите индустриални потребители могат да избират доставчик от свободния пазар, а от 1 януари се предвижда това да стане възможно и за малките фирми, които работят на регулирания пазар. 

Източник: Капитал, Труд, Econ, Сега

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008