EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирмени новини:Летище, H&M, молове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини:Летище, H&M, молове

mail13:04 | 12.10.2015прегледи 1613 коментарикоментари 0


Дo кpaя нa oктoмвpи 2015 г. e cpoкът, в кoйтo кaндидaтитe зa кoнцecия нa “Лeтищe Гopнa Оpяхoвицa” мoгaт дa пoдaдaт oфepтитe cи в Миниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa. Кoнцecиятa щe e зa 35 гoдини. Пpeз тoвa вpeмe кoнцecиoнepът нямa пpaвo дa зaлaгa лeтищeтo кaтo oбeзпeчeниe, зa дa тeгли кpeдити. Дъpжaвaтa нямa дa пpeдocтaвя дъpжaвни гapaнции зa изплaщaнe нa зaeми, взeти oт кoнцecиoнepa. Слeд кpaя нa дoгoвopa нoвият cтoпaнин нa лeтищeтo щe тpябвa дa гo пpeдaдe нa дъpжaвaтa в гoдeн и фyнкциoнaлeн зa изпoлзвaнe вид. От дoкyмeнтaциятa пo кoнцecиятa e виднo, чe дъpжaвaтa пocтaвя ycлoвиe нa кoнцecиoнepa инвecтициoннaтa мy пpoгpaмa зa “Лeтищe Гopнa Оpяхoвицa” зa 35-гoдишния пepиoд дa нe e пo-мaлкo 31 990 000 лeвa, oт кoитo зa пъpвитe чeтиpи гoдини влoжeниeтo дa e пoнe 7 230 000 лв.

Строежът на молове в България спря, показват данните на консултантски компании за имоти. Според изследване на “Кушмън и Уейкфийлд" за 2014 г. страната ни е последна в Европа с малко над 26 000 кв. метра. В момента има само един по-голям проект - “Плаза уест”, в столичния квартал “Люлин”, но той временно е замразен. Данни за миналата година показват, че приходите на големите търговски центрове намаляват, падат цените на наемите, а голяма част от моловете са на загуба. Само 7 от работещите имат печалба.През 2014 г. с най-големи общи приходи е софийският The Mall с близо 32 млн. лв. Само от наеми на търговски площи те са 23,6 млн. лева, което е с над 1 млн. по-малко в сравнение с 2013 г. Средната цена за наем на кв. м в мола е близо 36 лв. месечно. Във финансовия отчет са записани и стимули за наематели за 135 000 лв., а други 708 000 лв. са отразени като промени в базовата наемна цена. Крайният финансов резултат е загуба от над 4,4 млн. лева. На второ място по приходи е мол “Парадайз” - 31,873 млн. лв., като разликата с този на първо място е едва 11 000 лева. Молът има загуба от близо 1,4 млн. лева. Средният наем на кв. м е 32 лева, което е доста по-ниско в сравнение с другите. Челната тройка се затваря от мол “Сердика” с приходи от наеми на търговски площи от 23,27 млн. лв.

Продажбите на шведския ритейлър H&M в България са нараснали с 37% до 363 млн. шведски крони (38.5 млн. евро) за първите девет месеца на фискалната година. За компанията тя се отчита от 1 декември до 31 август. В местна валута увеличението на приходите е с 31% на годишна база, съобщиха от компанията в последния си финансов отчет. На тримесечна база (в периода юни - август) продажбите също са повече - с 35%, достигайки 140 млн. шведски крони. В България компанията оперира 16 магазина, а през април тази година пусна и платформа за онлайн продажби. За сравнение, в Румъния приходите от продажби на ритейлъра са се вдигнали с 47%, достигайки 1.274 млрд. шведски крони, или 135.5 млн. евро. Там компанията има 41 магазина, като само в последната година са отворени три нови представителства. Резултатите на цялата група също се подобряват.

Лято 2015 е довело 8% по-малко чужди туристи в страната, показват данните за трите ключови месеца от сезона. За бизнеса година е слаба, защото хотелиерите свалиха предварително цените и това е свило приходите им средно с 10-20% спрямо предишната година. Това са минус няколкостотин милиона, тъй като морският туризъм генерира около 2-2.5 млрд. евро годишни приходи. Германецът отново е турист номер 1 на българското Черноморие, но това е, защото руските пътуващи са намалели с една четвърт.  Август се оказва като миналогодишния - има скромен ръст от 0.4% спрямо същия месец на предходната година. Но данните за трите най-важни месеца за летния сезон – юни, юли и август, показват, че общо туристите са намалели със 7.9% на годишна база. Спадът на руските туристи е 24.3%, а на украинските – 19%.

Столична община подписва договор за доставка на нови мотриси за метрото с германската фирма „Сименс”, съобщи по време на строителен форум изп. директор на Метрополитен ЕАД инж. Стоян Братоев. По думите му те са от алуминий и всеки техен вагон е с 9 т по-лек от досега използваните. Той обяви още, че по новите метростанции от третия диаметър на подземната железница ще има монтирани прегради с височина от 1,5 м, предпазващи чакащите от случайно падане върху релсите. Инж. Братоев обясни, че по новия лъч на метрото най-големи трудности може да се очакват при изграждането на 2 от метростанциите при „Орлов мост” и на кръстовището на булевардите „Цар Борис ІІІ” и „Гоце Делчев”.

Енергоремонт холдинг АД се сдоби с мажоритарен дял в Електроимпекс АД, която притежава над 50-годишен международен опит в предоставянето на инженерингови услуги и изграждане на проекти „под ключ“ в областта на енергетиката. Сделката е факт след продължили повече от шест месеца преговори между Енергоремонт холдинг АД и Електромашинари холдинг АД, чиято собственост е Електроимпекс.  Дейността на Електроимпекс АД е съсредоточена в чужбина, където компанията е представена в повече от 85 страни от Азия, Африка, Европа и Южна Америка. С цел по-голяма финансова адекватност и оперативност при изпълнение на планираните дейности Енергоремонт холдинг увеличи основния си регистриран капитал пет пъти - от 3,9 млн. лв. на 19,8 млн. лв., и стана едноличен собственик на капитала на Енергоремонт-Бобов дол АД чрез изкупуване на до 100 % от акциите на останалите акционери.

Източници:  Янтра - Велико Търново, 24 часа, Капитал, Монитор

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg