EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фирмени новини:dm България, пазарът на M&A

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини:dm България, пазарът на M&A

mail10:06 | 27.10.2015прегледи 1320 коментарикоментари 0


dm България отчете ръст на оборота от 17,6% за финансовата 2014/15 година спрямо периода 01.10.2013 – 30.09.2014 г. като обемът на продажбите достигна 78.8 млн. лв. Компанията откри 8 нови магазина и така разшири търговската си мрежа с 15%. Сред тях са юбилейните 50-ти обект в България и 20-ти в София. Така общият брой на магазините на дрогерийната верига вече е 53 в 22 града. С разширяването на мрежата нарасна и броят на служителите. През изминалата финансова година бяха разкрити 45 нови работни места, с което служителите на dm България вече са 430 – ръст от 12% спрямо предходната година. Разширяването на търговската мрежа ще продължи и през следващата година, като е планирано откриването на 9 нови магазина.

Приходите на групата dm за финансовата 2014/15 година са в размер на 9,1 млрд. евро, което представлява ръст от 9% спрямо предходния отчетен период. Те са реализирани в 3 200 магазина в 12 държави от над 55 000 служители. dm Германия отчете оборот от 7 млрд. евро, което е с 629 млн. евро повече спрямо предходната финансова година (ръст от 9,8%), а dm Австрия оборот от 801 млн. евро, което е ръст от 6.1% спрямо предходната финансова година. Общо десетте страни от Централна и Югоизточна Европа, в това число и България, имат сумарен ръст в оборота от 6,5%.

През изминалата финансова година dm България инвестира над 4 млн. лева в разкриване на нови магазини и модернизиране на съществуващите. През новата финансова година 2015/16 бюджетът, предвиден за модернизиране на филиалите и инфраструктурни подобрения за Австрия и държавите от Централна и Източна Европа, включително България, е 93,7 млн. евро. Това е ръст от близо 40% в сравнение с финансовата 2014/2015 година, когато бяха инвестирани 67,3 млн. евро.

Пазарът на сливания и придобиванията (M&A) в България постепенно се съживи през третото тримесечие на 2015 г.  с една от най-големите сделки за годината - продажбата на телекомуникационния оператор "Близу" за 120 млн. евро. Според наблюденията на консултантската компания Entrea Capital в периода от 1 юли до 16 октомври 2015 г. в страната са приключени 13 сделки по сливания и придобивания, като са oбявени още шест. Докато на глобално равнище пазарната активност продължава да се движи с рекордни от периода преди световната криза насам темпове (по данни на Thomson Reuters само за третото тримесечие в света са обявени сделки за над 1 трлн. долара), България и регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават леко встрани от инвеститорския интерес. Фокусът в глобален мащаб е насочен главно към компании от САЩ, Западна Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион, докато в по-голямата част от страните от ЦИЕ активността е по-умерена. Общият обем на сделките за тримесечието в България, за които цената е обявена, е под 160 млн. евро. Извън лидера "Близу" останалите са в графата малки. Най-големите от тях пък – влизането на финансови инвеститори в "Уолтопия" и излизането на германския гигант Bosch от петте му проекта за ВЕИ в страната, илюстрират и някои от основните тенденции на пазара.

Пловдивският металургичен завод КЦМ подготвя изграждането на малка инсталация за производство на чист сребърен нитрат на кристали. Това ще бъде нов продукт за компанията, който ще подобри икономическата ефективност при преработката на сребро и ще разшири производствената й гама. Планираната инвестиция е около 2 млн. лв., а строителството ще отнеме два месеца. Съоръжението ще бъде част от производството на благородни метали и ще бъде разположено в отделна сграда до цеха за преработка на сребърно-златната сплав "Доре". И в момента в комбината се произвежда сребърен нитрат, но той е в течна форма. В същото време след преработка и пречистване съединението може да има търговско приложение. То се използва основно в стъкларската промишленост при производството на някои видове стъкло и огледала, както и при производството на слънчеви батерии. Инсталацията ще има максимален капацитет за производство на 50 кг сол на денонощие, а натоварването й ще зависи от търсенето. Проектът ще бъде първата подобна инсталация в страната.

В Катунци се строи фабрика за медицински консумативи. Тя ще даде работа на 150 души в началото, а намерението на инвеститора - египетският милионер Манду Атеае е да наеме до 1-2 г. над 400 работници. Очаква се фабриката за медицински консумативи да заработи в санданското село до средата на следващата година. По-голямата част от продукцията ще изнася в чужбина, но ще зарежда и родния пазар. Строителните дейности се извършват от "Монолит - 21 - Андонов и Захов" ООД на мястото на стария предачен цех, който бил собственост на "Медика". Инвеститорът е закупил земята от фармацевтичното предприятие.

Източник: EconomyNews.bg, в. Капитал, Profit.bg

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg