EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирмени новини от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини от България

mail17:12 | 05.08.2015прегледи 1690 коментарикоментари 0


Индустриалната зона в Бургас ще се разшири с включване на авиобаза "Равнец" в капитала на държавното дружество "Национална компания индустриални зони". Целта е зоната да се превърне в логистичен хъб за стоки към европейските пазари. Вече има проявен интерес за това от компании от Изтока. Преди време икономическото министерство съобщи за интерес към зоната от страна на китайски и индийски инвеститори. Идеята е да се ползва съществуващата писта, която е запазена като инфраструктура, и да се изгради терминал за карго превози. Подготвена е документация за прехвърляне на авиобазата от Министерството на отбраната към това на икономическото ведомство и съвсем скоро решението ще бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет.
Финансовият холдинг Еврохолд България ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Credit Agricole Life от френската банкова група Креди Агрикол. Застрахователното поделение на холдинга Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) се е договорило за покупката, като засега цената на сделката не се съобщава. Очаква се придобиването да бъде приключено до края на годината, като преди това трябва да се одобри от регулаторите. Гръцката компания има финансови активи за над 500 млн. евро, повечето инвестирани в ценни книжа извън Гърция. Дружеството на френската банка работи в страната от 2001 г. Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България, коментира, че са се възползвали от "несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара". Христов посочи, че придобиват компания "с добре разработен бизнес, при изгодни за нас условия".
Софарма АД е придобило 240 хил. акции от капитала на Медика АД. По последни данни участието на фармацевтичната компания в капитала на Медика вече е 36.1%. В началото на месеца от Софарма информиха, че в резултат на търгово предложение са увеличили дяловото си участие в Момина Крепост АД до 92.62%. Приходите от продажби за първо полугодие на тази година на Софарма АД намаляват с 16% спрямо същия период на миналата годинаq в т.ч. с 13% увеличение на продажбите за вътрешен пазар и с 28% спад в продажбите за износ. От началото на 2015 г. книжата на дружеството са загубили 29.13% от стойността си.
Българската софтуерна компания „Онтотекст“ АД, която е сред световните лидери в сегмента на семантичните технологии, обяви глобално партньорство с американската фирма Keen Analytics. Съвместната работа на двете дружества ще улесни използването на семантични технологии от бизнес организациите, предоставяйки на последните по-добър поглед върху клиентите и пазарите им, както и върху новите тенденции „Онтотекст“ е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която планира първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София) през септември.
В рамките на партньорството RDF – базираната база данни GraphDB на „Онтотекст“ ще бъде обединена с професионалните и консултантските услуги на Keen Analytics, фокусирани върху семантични и онтологични анализи на бизнес информация. Решението на „Онтотекст“ ще бъде интегрирано също и с обучителните услуги на американската компания, оптимизирайки достъпа до данни за нейните клиенти. От своя страна българската софтуерна фирма ще предлага обучения и видео материали, създадени от Keen Analytics. Очаква се в резултат на партньорството решението GraphDB на да бъде много по-достъпно за бизнес клиенти.
Втори чуждестранен инвеститор от електрониката, базиран в Ботевград, планира да се разраства. Филипинската Integrated Micro-Electronics Inc. (IMI) купи нова сграда, ще инвестира в още машини, прави разширение във вече съществуващи помещения и има средносрочен план да наеме още 600 служители при 1900 в момента. Интегрейтид микроелектроникс България (познато в миналото като ЕПИК) е закупило нова сграда, част от която е наемало. От електронната тройка Ботевград - ИМИ, Сенсата и Мелексис две компании растат бурно през последните години. Американската Sensata вече строи втори завод в Пловдив. IMI е откупила парцел и сграда в Ботевград за 1.14 млн. евро в средата на миналата седмица. Имотът е с размер 16 хил. кв.м. До сключването на сделката сградата е принадлежала на компанията за чипове за автомобилната индустрия Мелексис България и малко по-малко от половината е отдавана под наем на българското дружество на IMI. От компанията планират и инвестиция от 3 до 5 млн. евро за машини в новите помещения. Средствата се осигуряват от местна банка.

Източник: Медия Пул, 24 часа, Profit.bg, в.Капитал
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg