EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирмени новини: НАП, ЦЕРБ + хотел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини: НАП, ЦЕРБ + хотел

mail14:45 | 05.01.2016прегледи 1917 коментарикоментари 0


От 2016 г. Националната агенция за приходите (НАП) ще може да отписва служебно всички задължения на граждани и фирми с изтекла абсолютна давност. Отписването на изтекли по давност публични дългове досега бе възможно само след изрично заявление. Това е една от ключовите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), която влeзе в сила от тази година. Абсолютната давност изтича след 10-годишен срок (считано от годината, следваща тази, в която е била дължима сумата), независимо от това дали държавата е предприела мерки по принудително изпълнение. Изключение от 10-годишния срок за давността има само за задължения, които са отсрочени или разсрочени. От 2016 г. на принципа покриване на най-старото по дата задължение ще се събират и задълженията за местни данъци и такси. Сред новите ограничения в работата на данъчните е и въвеждането на максимален срок за провеждане на данъчни проверки. Те трябва да приключват в 6-месечен срок, като той може да се продължава максимум с нови 6 месеца.

Българска фирма Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ремонтира една от най-големите топлоелектрически централи в съседна Турция - ТЕЦ "Сома".  Българската компания е трябвало да извърши балансиране на ротор на турбогенератор с мощност от 165 мегавата. Машината е приведена преди 40 години от чешката компания "Шкода". Това е нейното първо балансиране в собствени лагери. За целта в турския град Сома e изпратен екип от експерти на ЦЕРБ. От компанията обясняват, че този тип балансиране спестява много пари и време, тъй като се прави, без да се демонтира самата машина. Вибрациите се мерят със сензори, които се поставят под самата машина. След анализ се преценява къде да се поставят тежести, за да може роторът да се балансира. Проектът е част от цялостно реновиране на турската ТЕЦ, което се извършва от английска компания. Самата централа бе приватизирана през януари 2015 г. и сега е собственост на турската фирма Konya Seker, като мощността на централата е над 1000 мегавата.

Близо 15 млн. лв. ще вложи "Мелексис България" в разширяване на производството и развойната дейност. Компанията е част от белгийската Melexis и произвежда чипове за автомобили в базата си в София. По-голямата част от новата инвестиция ще бъде насочена към модернизиране и изграждане на допълнителни производствени мощности, каза финансовият мениджър Георги Янакиев. Целта на проекта е да увеличи капацитета за тестване на микрочипове, както и да се разработят две нови продуктови гами. Освен това компанията ще наеме над 70 нови служители – инженери в областта на микроелектрониката, което е услуга с изключително висока добавена стойност.

Българската фирма Bulpros придоби дялово участие в германската innotec Marketing GmbH. Общата им цел е да предложат съвместни решения в областта на облачните услуги, където innotec Marketing GmbH, с експертизата си в телесейлс, телемаркетинг, продажба на облачни продукти и услуги и Bulpros, със своите технологични компетенции, могат да предоставят завършен цикъл, в който не само се проектират, имплементират и продават, но и се поддържат облачни услуги и решения за корпоративни клиенти. По-рано тази година, в рамките на своето партньорство, фирмите спечелиха голям проект за продажба на облачни услуги и решения във Варшава, Полша. Bulpros и innotec Marketing GmbH съвместно доставят тези услуги за една от най-големите технологични фирми в световен мащаб - от офиса на Bulpros във Варшава. През октомври 2015 година фондът BlackPeak Capital и неназован частен немски инвеститор придобиха миноритарен дял в Bulpros. Фирмата е създадена в България и в момента разполага с офиси и в Германия, Полша и САЩ.

Първият петзвезден хотел започва да се строи във Велико Търново тази година. Процедурите за издаването на строителни разрешителни вече са в ход, а инвеститор е един от създателите на компанията „Престиж“ Антон Танев, потвърдиха от Община Велико Търново. От няколко месеца той е фактическият собственик на мотел „Света гора“, който според документи е закупен за 782 хил. лв. от предишния собственик „Далкомерс“. Така целият терен с площ от около 20 дка, заедно с басейните и барбекюто, ще даде място на първия хотел в града от най-високата категория. Предвижда се луксозен спа комплекс със зимни и открити басейни, казина и барове. Антон Танев вече има регистрирана фирма „Света гора – Велико Търново“ ООД с основен предмет на дейност изграждане на балнеологичен център – лечебен и възстановителен. Преди време бизнесменът пък купи училището, земи и къщи в Ялово, за да направи винарна

Източник: Сега, Новинар, Капитал, ComputerWorld e-Daily,  Борба - Велико Търново

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 898