EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирмени застраховки vs кредитен риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени застраховки vs кредитен риск

mail17:55 | 12.12.2012прегледи 1451 коментарикоментари 2


 

 

Силвия Стоядинова

Услугата застраховка срещу кредитен риск става все по-популярна в България. Само за последните 6 месеца една от застрахователните компании в сектора отчита трикратно увеличение на подадените молби за застраховка. Тепърва обаче компаниите у нас, и особено по-малките такива, ще започнат да обръщат внимание на превантивните мерки. Продължаваме разговора за задлъжнялостта. Кои фирми могат да си направят застраховка кредитен риск, какви са предимствата и ще се увеличава ли междуфирмената задлъжнялост коментира застрахователният брокер Димо Първанов.

Какви са предимствата на застраховка срещу кредитен риск и какви са най-често вашите клиенти ?
Предимството е, че тя фактически съчетава целия процес на управление на кредитния риск. От предварителното проучване до защитата и поемането на ангажимент в случай на проблем. Включва в себе си и самото събиране на вземането. Освен това има и дисциплиниращ характер към клиентите, към които се прилага. Знаейки, че са застраховани, те са и по-точни в сроковете на отложено плащане.
Имаме клиенти в абсолютно всички браншове на икономиката. Нормално е запитванията най-често да идват от компании в най-рисковите браншове. Но най-много са клиентите в сферата на производството, в химическата индустрия и в леката промишленост, в производството на храни и добавки.
Кой не може да си прави застраховка ?
Застраховка риск не може да се прави срещу физически лица, а само на фирма срещу фирми. Компаниите освен срещу физически лица, не могат да се застраховат и срещу държавни институции – общини и т.н, но тук нямаме предвид държавни предприятия, и срещу и свързани компании. Това е с цел избягване на застрахователни измами. Общо взето, всяка компания може да направи такава застраховка, независимо от предмета си на дейност и обема, който има. Обикновено тази тип услуга се ползва от по-големи компании, с оборот над 10 млн. лв. , но все по-често в България към нас се обръщат и малки компании с оборот до 5 млн. лв., Това от известно време е много масова практика, но е логично това – тези фирми имат много проблеми. Успяваме да им намерим варианти за застраховка, въпреки някои изисквания на застрахователите за минимално застраховане. Има решения и за малките компании.
Ако няма застраховка, но вече е налице забавяне при плащате, как е най-добре да се действа?
Нашият съвет винаги е бил да не се чака повече от 30 дни след падеж. Един месец е нормално да се даде толеранс на бизнес партньора и след просрочие компанията сама да се опита да реши проблема с диалог с длъжника. Ако това не даде резултат, не по-късно от 30 максимум до 60-тия ден да се обърнат към специализирани агенции за събиране на вземанията. В България такива вече има много.

Къде най-трудно се събират вземанията и на какво сума ?
Традиционно трудни са строителството и всички свързани с него сектори като търговията със строителни материали, производство на мебели и др. Чисто търговските вземания са за суми от 5000 до 15 000 лв. Все повече компании се обръщат към нас за съдействие и за много по-малки суми - например 1000 лв., което преди го нямаше. Говоря за задължения между фирми, а не за физически лица, тъй като там задълженията са много по-малки.
Очаквате ли увеличаване на междуфирмената задлъжнялост ?
Според последните данни на застрахователите задлъжнялостта ще се увеличава. И нашата прогноза е такава, че ще има ръст, въпреки мерките, които се взимат и намеренията да се работи в тази област чрез промени в законите. Прогнози не мога да правя, но мисля, че е през последните четири години има намаляване на ръста на задлъжнялостта, въпреки че тя самата се увеличава, но по-бавно.

 


 


 
Коментари
 
Георги - 13-12-2012 г. 12:50:49

Вие добре сте го написали. Но теоретично само! опитали ли се в действителност да застраховате? Половината фирми не застраховат вземания под 4 милиона. Евро! Други ти дават сложни формуляри за попълване които стават неизменна част от договора - защо? за да има за какво да се хванат и да не изплатят при иск. И почти всички отказват контрагенти, като че ли това не им е работата. То ако е да се застраховат вземания от кока кола или Самсунг не е нужна застраховка. Чакаме Ви да започнете да пишете статии които са приложими в действителност, всеки може да бъде учител, но не всеки бизнесмен.

Никой - 26-12-2012 г. 16:58:34

Господине, Като цяло застрахователната Ви култура е доста лоша.По-добре не правете изказвания ,които биха Ви злепоставили като това. Човека които говори също не е от най-големите специалисти, но все пак изказва някакво мнение. А за вас ще препоръчам, ако сте бизнесмен да започнете да правите бизнес, а не да се мъчите да си мислите,че някой ще поеме някой безмислен риск вместо Вас за почти никакви пари

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg