EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия строи нови три реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия строи нови три реактора

mail12:06 | 15.04.2010прегледи 723 коментарикоментари 0


Най -големият потребител на електроенергия в Европейския съюз може да удвои производството на ядрена електроенергия през следващите 10 години с цел да намали зависимостта на страната от вноса на електроенергия от Русия, която през 2009 г. отбеляза нов рекорд, съобщава Bloomberg.
Най- голямата енергийна компания във Финландия - „Фортум”, чака да получи разрешение, за да построи три нови ядрени ректора към функциониращите в момента четири. Очаква се този месец да бъде взето решение по този въпрос от правителството на страната.
„Това е първият и най- важен начин да заменим руския внос на електроенергия,” заяви е интервю финансовия министър на Финландия Юрки Катайнен. „Няма смисъл да плащаме на Русия за електроенергия, като можем да си произведем сами.
Зависимостта на Финландия от енергийния внос, който идва основно от Русия, прави страната особено уязвима, тъй като потреблението на електроенергия е много високо, заради изключително ниските температури в региона. Противниците на идеята за увеличаване на ядрената електроенергия в страната са на мнение, че това е прекалено опасно и че Финландия трябва да търси други варианти.
„Притеснително е, че три четвърти то финландския внос на електроенергия идва от Русия, като частта на природния е газ е дори 100 %”, коментира Илка Кананен, директор на Националната агенция по аварийно захранване.
През последните пет години Русия прекъсва доставките на газ към Украйна заради ценови спор. Последният такъв случай беше през януари 2009 г., който продължи последните три седмици.
Потреблението на електроенергия във Финландия е най- високото в Европа и е два пъти по- високо от това в Германия. Основната причина е, че температурите през зимата достигат стойности под минус 50 градуса по Целзий. Вариантът за увеличаване на енергийната независимост с увеличаване на ядрения капацитет е базиран на намаляване на доставките на нефт и газ от Русия и Норвегия.
По официални статистически данни, за миналата година руската електроенергия, която формира три четвърти от внасяната електроенергия, е струвала на Финландия 365 млн. евро ($497 млрн.).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg