EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия пуска нов ядрен реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия пуска нов ядрен реактор

mail15:09 | 19.10.2022прегледи 524 коментарикоментари 0


Оглушителният грохот на огромната турбина, работеща на пълна мощност, звучи като облекчение - след 12-годишно закъснение реакторът с вода под налягане (EPR) на АЕЦ "Олкилуото" във Финландия е на път да заработи на пълни обороти точно преди началото на трудния зимен сезон, който се очаква с напрежение в цяла Европа заради продължаващата енергийна криза, информира Франс прес.

Пара, нагрята до почти 300 градуса, завърта турбина с дължина от над 60 метра до 25 пъти в секунда, затопляйки въздуха във вътрешността на сградата до температура, достойна за финландска сауна.

След дълги месеци на тестване чялостното въвеждане в експлоатация на реактора е предвидено за декември, но бетонно-стоманената "катедрала", построена от френската група "Арева" (Areva) на югозападното крайбрежие на страната, е достигнала пълната си мощност още в края на септември.

"За да стигнем дотук, бе необходима упоритост и години на трудна работа, така че сега се чувстваме по-скоро добре", казва Йохана Ахо, говорителка на финландската компания за ядрена енергия "Теолисууден Войма Ой" (Teollisuuden Voima Oyj - TVO).

С 1600-те си мегавата това е е най-мощният действащ реактор в Европа и третият в света. Когато третият реактор на АЕЦ "Олкилуото" е достигнал пълната си мощност на 30 септември, той е произвеждал сам около 30 на сто от потребяваната във Финландия електроенергия или 40 на сто заедно с другите два съществуващи реактора - първи и втори. 

"Това е много електроенергия", похвали се Ахо.

Подбирането на точния момент е от ключово значение, тъй като Финландия трябва да се справи със спирането на доставките на електроенергия от Русия, или с вносна мощност от около 1000 мегавата.

Възможен нов проблем би бил лоша новина за скандинавската страна, която миналия месец вече задейства резервните електроцентрали на мазут.

Швеция остава възможен източник на снабдяване, но и тя се сблъсква с рискове от недостиг тази зима.

Подкрепата за гражданската ядрена енергия във Финландия е нараснала през последните години, стимулирана от опасенията за климата и световното енергийно напрежение. Според проучване, публикувано през май, 60 на сто от финландците подкрепят  атомната енергия, което е своеобразен рекорд.

След отмяната през май на ядрения проект "Ханхикиви 1" на финландската компания "Феновоима" (Fennovoima) и руската "Росатом", засега не е стартиран никакъв нов проект освен третия реактор на АЕЦ "Олкилуото". 

През 2006 г. забавяне в изграждането на главната охладителна тръба отложи пускането на реактора за 2010-2011 г.

Финландската агенция за ядрена безопасност (STUK) поиска през 2009 г. няколкостотин подобрения заради "свързани със строителството проблеми", което доведе до конфликт между оператора на бъдещия реактор - финландската TVO и "Арева - Сименс" (Areva – Siemens) и серия от критики към финландския регулаторен орган.

След няколко години на съдебни спорове и допълнителни закъснения "Арева" в крайна сметка уреди спора с финландската енергийна компания през ноември 2018 г., плащайки компенсация от 450 милиона евро.

Представен през 1992 г. като последно постижение на френската ядрена технология, реакторът с вода под налягане е бил проектиран, за да възроди ядрената енергия в Европа след катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Новият модел е бил обявен както като най-мощния, така и за най-сигурния, но при строителството му възникват много проблеми и дори главоблъсканици, при това не само във Финландия, припомня АФП./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158