EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Финландия заложи на игри за мобилни устройства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия заложи на игри за мобилни устройства

mail18:10 | 16.06.2016прегледи 1339 коментарикоментари 0


Агенция Ройтерс

Финландия, чийто някога известен технологичен сектор закри 15 000 работни места с изчезването на бизнеса с мобилни телефони на Нокиа, се бори да попълни хиляди свободни места за програмисти, защото ѝ липсват хора с нужните умения.

В същото време, технологичните компании казват, че имиграционната политика вреди на набирането на обучени работници от чужбина, което допълва факторите натежаващи върху възможностите за растежа на индустрия, смятана за ключова за възстановяването на намиращата се в стагнация икономика.
„Ние искаме най-добрите разработчици на игри да работят за нас, но не всички могат да дойдат от Финландия“, каза Илка Паананен, изпълнителен директор на компанията за видео игри Supercell, която само със 180 служители постигна миналата година пригоди от почти един милиард долара. „Наемането на най-добрите в света е най-добрата възможност“, но невъзможността да се наемат правилните служители ще доведе до „най-големия риск за растежа на нашата компания“, допълва тя.
Технологичният сектор на страната търси около 7000 програмисти, според данни на Асоциацията на финландските предприемачи и софтуерна индустрия.
Страната има големи надежди за местните стартъпи, и по-специално разработващите игри за мобилни устройства, следвайки глобалния успех на финландски фирми, като Supercell с играта 'Clash of Clans' и Rovio с играта 'Angry Birds'.

Малките софтуерни фирми често търсят хора със специфични умения, готови да започнат работа без обучение, казва предприемачи.
А това е лоша новина за дългогодишните служители на Нокиа.
Нокиа доминираше на близо 40% от световната индустрия с мобилни телефони през 2008 година, но продуктите ѝ бяха засенчени от смартфоните с тъчскрийн на Епъл и Самсунг.
Хиляди високоплатени инженери загубиха работата си преди и след като Майкрософт придоби бизнеса с мобилни телефони на Нокиа за 5,4 млрд. евро.

Някои софтуерни компании не смятат, че е тяхна работа да обучават привлечените на работа за по-високите постове.
Финландските компании не плащат колкото конкурентите си в Азия или Силициевата долина, но опитните софтуерни инженери получават приблизително същите пари, като колегите им в други страни в Европа.
Независимо от всичко, безплатното образование във Финландия е много привлекателна възможност.
Опитните разработчици оценяват обществените услуги в страната много високо обмисляйки предложения за работа, макар „данъците да го карат да припадат“, отбелязват от фирмата за киберсигурност F-Secure.
Финландия, както и останалите скандинавски държави, имат едни от най-високите данъци в света, равняващи се на 44,5% от БВП за 2015 г.

/ превод:агенция Фокус


Тагове: Финландия, игри
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg